Broasca rosie de padure este o specie exclusiv terestra al carei habitat este alcatuit dupa cum ii spune si numele din regiunile impadurite cu luminisuri, dar si pajistile mlastinoase din centrul, nordul si sudul Europei.

Are lungimea corpului de 5-9 cm si iese in evidenta prin faptul ca are membrele posterioare exagerat de lungi comparativ cu cele ale altor specii de broaste. De asemenea, membrele posterioare sunt foarte mari si musculoase fata de cele anterioare mult mai subtiri si scurte, toate insa se termina cu degete lungi fara gheare, cu mici membrane interdigitale.

Capul este triunghiular avand in vedere forma botului ascutita si gura mare, cu deschiderea larga. Ochii sunt mari si bulbucati, au irisul de culoare inchisa, foarte aproape de ei se observa timpanele externe care au diametrul aproape egal cu cel al ochiului.

Coloritul pielii este in nuante maronii-inchise pe partea dorsala a corpului, mai deschis sau galbui cu pete maronii pe partile laterale, iar pe partea ventrala albicios. Pe membre apar dungi transversale inchise pe un fond maroniu mai deschis, particularitate ce este observata doar la aceasta specie.

Rana dalmatina
Rana dalmatina

Broasca rosie de padure se deplaseaza mai mult prin salturi, atunci cand este urmarita poate executa salturi ample de cativa metri ceea ce demonstreaza faptul ca este un saritor remarcabil.

In sezonul cald si ploios isi petrece timpul in apropierea mlastinilor si raurilor din zonele cu paduri deschise, mixte, iar in lunile de iarna sau pe timp de seceta sta ascunsa pe sub pietrele si bustenii culcati la pamant sau ingropata in pamant sub stratul de vegetatie. Masculii au obiceiul in timpul iernii sa stea pe sub gheata de la suprafata lacurilor, baltilor si iazurilor.

Perioada de reproducere este primavara, in prima saptamana a lunii martie sau la jumatatea lunii daca este foarte frig. Femela isi depune ouale sub forma unor gramajoare in apa, pe tulpinile si radacinile plantelor acvatice, numarul acestora este foarte mare, variaza intre 450-1800.

Broasca rosie de padure face parte din ordinul Anura, familia Ranidae, are denumirea stiintifica de Rana dalmatina si este o specie foarte comuna in Europa.

Video – Broasca rosie de padure (Rana dalmatina):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.