Bulgaria este o tara din Sud-Estul Europei, fiind una dintre tarile care alcatuiesc Peninsula Balcanica. Vecinii Bulgariei sunt, in nord Romania, in est Marea Neagra, in sud Grecia si Turcia iar in vest Serbia si Macedonia.

Teritoriul Bulgariei este considerat a fi resedinta unora dintre cele mai vechi asezari umane. Unii arheologi sustin ca aici au fost gasite cele mai vechi urme de picturi lupestre, care dateaza inca din paleolitic. In urma cu patruzeci de ani, intr-un cimitir subteran aflat in zona orasului Varna, a fost gasita cea mai veche comoara de aur din lume care dateaza din anul 4600 i.e.n. si care este compusa din arme, monede si bijuterii.

panorama Bulgaria

Principalele unitati de relief din Bulgaria sunt: Muntii Balcani, Muntii Rodopi, Campia Dunarii, Campia Traciei si litoralul Marii Negre. Muntii Balcani sau Stara Planina cum sunt cunoscuti in limba sarba si care inseamna Muntele Vechi, se afla in centrul tarii si formeaza o linie de 750 km intre Serbia si Marea Neagra. Cel mai inalt varf al Muntilor Balcani, Varful Botev, se afla in Parcul National Central al Balcanilor si atinge o altitudine de 2376 m. Fluviul Dunarea reprezinta o granita naturala intre Bulgaria si Romania. O alta granita naturala a Bulgariei este si litoralul Marii Negre, in partea de est a tarii. Partea de sud a tarii este in general muntoasa, ocupata de Muntii Rodopi.

Citește și:  Cockatoo - Australia: Orașe de vizitat
orasul Sofia
orasul Sofia

Sofia este cel mai mare oras si capitala Bulgariei. Acest oras este situat la poalele muntelui Vitosa si este considerat una dintre cele mai vechi asezari umane din Europa, existand descoperiri arheologice care atesta ca Sofia era locuita inca de acum sapte mii de ani. Principalele atractii turistice ale acestui oras sunt: Catedrala lui Alexandru Nevski, Biserica Boiana, Muzeul de Istorie, Muzeul National de Arheologie, Muzeul National de Istorie Militara si una dintre cele mai mari biblioteci din lume, Biblioteca Nationala Sfintii Chiril si Metodiu.

Relieful predominant muntos si faptul ca nu este o tara scumpa fac din Bulgaria o destinatie de interes pentru cei pasionati de schi. De asemenea, litoralul Marii Negre de pe teritoriul Bulgariei reprezinta o zona de interes turistic, aici aflandu-se mai multe statiuni renumite ca Nisipurile de Aur sau Constantin si Elena.

Patrimoniul mondial UNESCO include noua obiective de pe teritoriul Bulgariei, Biserica Boiana, Relieful ecvestru al Cavalerului din Madara, Bisericile spate in stanca din Ivanovo, Mormantul tracid de la Kazanlak, Orasul vechi Nesebar, Manastirea Rila, Parcul National Pirin, Rezervatia naturala complexa de la Srebarna si Mormantul tracic de la Svestari.

Unii turisti considera Bulgaria ca fiind Gradina Eden datorita diversitatii formelor de relief si a faunei de care dispune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.