Bursucul puturos este o specie endemica din Insula Palawan si Busuanga, din Filipine. Prefera mai ales regiunile de campie cu ierburi inalte, dar si zonele agricole sau pasunile intinse. Se aseamana cu un bursuc obisnuit, are corpul grasut si indesat cu picioarele scurte si foarte musculoase.

Are lungimea corpului de 32-46 cm si greutatea de 3 kg. Femela este mai mica decat masculul si are trei perechi de sfarcuri. Intregul corp este acoperit cu blana in culori de nuante inchise, maro si negre, doar in zona capului partea superioara este galbena. Capul este alungit, botul prelung, flexibil si golas tipic tuturor speciilor de bursuci.

Urechile sunr foarte mici, abia se observa deasupra capului, iar ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale acestuia, au irusul de culoare neagra. Membrele anterioare sunt mai inguste si mai curbate decat membrele posterioare si sunt acoperite cu blana in culori de nunate maronii. Labele sunt puternice, sustin cu usurinta intreaga greutate corporala, se termina cu gheare lungi, tari si ascutite. Coada este scurta, masoara doar 1-4 cm.

Bursucul puturos (Mydaus marchei)

Bursucul puturos este un animal greoi, miscarile sale sunt lente si apasate, traieste de obicei in vizuini parasite de alte animale mari (cum este porcul spinos) sau in vizuini in crapaturile mari ale stancilor. Hrana sa consta din omizi, insecte, viermi si mai rar plante.

Citește și:  Pisica-pescar (Felis viverrinus) din Asia, o felină de talie mijlocie

In caz de pericol are obiceiul de a se apara intr-un mod unic, isi improasca dusmanul cu secretiile glandelor anale avand putere sa le arunce la o distanta de 1 m. Acestea au un miros foarte greu de suportat, de aceea poate fi un mod foarte bun de aparare si intimidare a unui animal. Cei mai mari dusmani ai sai sunt animalele carnivore de prada, dar si oamenii care il vaneaza in exces.

In perioada de reproducere femela si masculul formeaza grupuri familiare, in restul anului ei traiesc solitar. Dupa o perioada de gestatie de 2 luni femela face 2-6 pui pe care ii alapteaza o perioada destul de mare de timp.

Bursucul puturos are denumirea stiintifica de Mydaus marchei, face parte din ordinul Carnivora, familia Mephitidae si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.