Din punct de vedere geografic, Burundi se afla în centrul continentului african. Resursele naturale precum teritoriul divers, compus din munți, păduri, lacuri uriașe, dar și păduri tropicale, reflectă și diversitatea populației, deseori cauzând conflicte între triburile Hutu și Tutsi. Situația recentă pare îmbucurătoare, de vreme ce guvernul este angrenat în tratative de pace, anunțând măsuri pozitive, precum educația gratuită.
Burundi a făcut odată parte din Africa de Est Germană. Belgia a câștigat un mandat al Ligii Națiunilor în 1923 și Burundi, împreuna cu Rwanda au căpătat statutul de teritoriu al Națiunilor Unite. În 1962, Burundi și-a câștigat independența și a devenit regat, sub conducerea lui Mwami Mwambutsa al IV – lea, un Tutsi. O revoltă Hutu a avut loc în anul 1965, conducând la represalii aspre. Fiul regelui a fost detronat printr-o lovitură de stat, în anul 1966. Anii 1970-71 sunt marcați de un război civil, soldat cu 100.000 de morți Hutu.
Primii locuitori ai Burundi se numeau Twa, un popor de pigmei. Astăzi, populația este împarțită între Hutu și Tutsi. Deși aceștia se consideră grupări etnice diferite, limba este aceeași și împărtășesc multe asemănări culturale. Diferențele tradiționale între cele două grupuri fac referire la ocupațiile deținute de aceștia. Hutu sunt agricultori, iar Tutsi cresc vite. Odată cu obținerea independenței, aristocrația Tutsi, deținătoare de pământuri, a devenit grupul dominant în Burundi.
Într-o plăcută călătorie spre meleagurile țării, turișilor li se recomandă să viziteze capitala Bujumbura, port și oraș, cu o populație de 200.000 de locuitori. Zona a fost colonizată de germani la sfârșitul secolului al XIX – lea, existând până în zilele de azi arhitectura din acea perioadă. Alte atracții includ trei muzee și Centrul Cultural Islamic.
La 10 kilometri sud de Bujumbura se află o piatră ce marchează locul istoric de întâlnire dintre Stanley și Livingstone, în anul 1971.
Peisajul câmpiilor centrale și fostul oraș regal Gitega, din munții lanțului Congo-Nil atrage turiști din întrega lume. Gitega are un farmec aparte, iar cascada Chutes de la Kagera portretiează un tablou sublim al naturii.
Turiștii pot studia arta și meșteșugul burundienilor urmărind sculpturile în piele, ceramică și lemn, în satul meșteșugarilor de la Giheta. De asemenea, sculpturile mobilierul de rachită și picturile de la Școala de Artă uimesc prin frumuseștea complexității lor.
Seduși de frumusețea și facilitățile lacului Tanganica, unde de obicei cafenelele și restaurantele detronează malurile, turiștii pot face sporturi de apă – navigație, schi nautic și pescuit sau pot savura din meniurile cu bucătării locale și internaționale. De asemenea, zona Kirundo din nordul îndepartat al țării, cu cele trei lacuri – Cohoha, Rweru si Rwihinda – oferă turistului posibilitatea să privească multitudinea speciilor de păsări. Aici, jocul naturii este imposibil de descifrat, astfel că rămâne, în schimb, doar privit.
Principalele alimente în Burundi sunt cartofii, bananele și fasolea. Cel mai des se prepară cartofi copți și cassava servite cu mai multe feluri de fasole, legume și varză. Din făina de cassava cu apă fierbinte se face o pastă groasă. Printre băuturile tradiționale se enumeră berea din banane și berea din sorg.