În inima orașului Făgăraș, pe un soclu discret, se înalță bustul Doamnei Stanca, o figură emblematică a istoriei românești. Acest monument nu doar că adaugă frumusețe peisajului urban, dar servește și ca un simbol al forței și determinării feminine în fața adversității.

bustul-doamna-stanca-din-fagaras-judetul-brasov.jpg

Realizat din bronz, bustul captează esența Doamnei Stanca, soția voievodului Mihai Viteazul, cunoscută în istorie pentru rolul său în apărarea cetății Făgărașului împotriva invaziei otomane. Sculptura, amplasată strategic în apropierea centrului cultural al orașului, este opera unui artist local care a dorit să omagieze curajul și spiritul de sacrificiu al eroinei.

prim-plan-cu-bustul-doamna-stanca-din-fagaras-judetul-brasov.jpg

Fiecare detaliu al bustului a fost sculptat cu măiestrie, de la expresia hotărâtă până la detaliile vestimentației, reflectând statutul său de lider și apărător al cetății. Locul ales pentru bustul Doamnei Stanca nu este întâmplător; este același loc unde, conform tradiției, aceasta a contribuit semnificativ la apărarea orașului, inspirând soldații și cetățenii să lupte.

bustul-doamna-stanca-din-fagaras-judetul-brasov-vazut-din-lateral.jpg

În fiecare an, la aniversarea montării bustului, comunitatea locală organizează evenimente de reconstituire istorică și ceremonii care celebrează moștenirea Doamnei Stanca. Aceste evenimente atrag nu doar locuitori ai orașului, ci și turiști din întreaga țară, dornici să învețe despre istoria și cultura Făgărașului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.