Cangurul cu coada scurta este o specie de mamifer marsupial ce se aseamana cu un wallabi si traieste in regiunile deschise, sau cu paduri dese, mlastini sau tufisuri joase din apropierea raurilor din insulele Bald si Rottnest – care sunt foarte aproape de coasta de sud-vest a Australiei.

Numele sau vine de la faptul ca are coada foarte scurta comparativ cu marimea corpului. Un exemplar adult poate avea lungimea cozii de 25-35 cm, lungimea corpului de 40-54 cm si greutatea de 2,5-5 kg. Ca aspect exterior pare un cangur mai mic, insa ca marime ar putea fi comparat cu o pisica sau un caine putin mai mare. Se remarca prin coada sa neteda si foarte putin acoperita de puf, corpului indesat, complet acoperit cu par. Blana este formata din fire de par lungi in nuante predominant gri-maronii, mai roscate in zona capului si a umerilor. Capul este mic, botul alungit si nasul negru, pe buza superioara prezinta cateva perechi de vibrize de culoare deschisa. Ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare neagra, acuitatea vizuala este bine dezvoltata. Deasupra capului apar cele doua urechi rotunjite, mici si bine acoperite de blana. Membrele anterioare sunt mai scurte decat cele posterioare si mai putin dezvoltate, toate au gheare ascutite si un colorit maro-inchis spre negru.

Cangurul cu coada scurta este un mare iubitor al zonelor cu ierburi uscate si buruieni, el fiind un animal erbivor, dar prefera sa-si petreaca timpul si in apropierea raurilor si mlastinilor. Este un animal nocturn care isi cauta hrana preferata in timpul noptii, ziua doarme culcat in buruieni sau ascuns in vizuina. Mananca tot felul de ierburi si frunze fragede dar si fructe de padure. Stomacul sau are mai multe camere in care se gasesc bacterii speciale ce il ajuta sa digere mai usor hrana vegetala tare.

Citește și:  Pecari cu guler (Pecari tajacu), mamifere copitate
Foto: imgur.com

Astfel de animale salbatice sunt frecvent crescute in gradinile zoologice, in mediul lor natural pot fi usor atacate de pradatori naturali – pisici salbatice, vulpi si reptile. In salbaticie traiesc in grupuri familiare care ocupa o anumita zona si isi manifesta instinctul teritorial fata de alte exemplare ce apartin acestei specii. Fiecare grup este condus de masculi, acestia stabilesc o anumita ierarhie sociala si domina celelalte exemplare (femele si puii lor). Dupa perioada de imperechere care are loc in lunile de iarna, femela are o perioada de gestatie de 27 de zile, apoi face un singur pui. Acesta este la inceput golas, orb si are urechile lipite. Pentru o perioada de jumatate de an este alaptat si tinut in marsupiu, ocrotit doar de femela-mama fara ajutorul masculului. Interesant la aceasta specie este faptul ca mama are posibilitatea sa desvolte si un al doilea embrion care se afla in stare latenta in copul ei si astfel daca primul pui moare ea la scurt timp face un alt pui fara a se imperechea cu masculul a doua oara. In salbaticie, speranta de viata la cangurul cu coada scurta este de aproximativ 10 ani.

Cangurul cu coada scurta este o specie aflata in pericol de disparitie din cauza animalelor de prada, drenarii de catre oameni a zonelor umede si distrugerii habitatului natural. Are denumirea stiintifica de Setonix brachyurus, face parte din ordinul Diprotodontia, familia Macropodinae.

Video – Cangurul cu coada scurta (Setonix brachyurus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.