Cangurul de copac al lui Doria (Dendrolagus dorianus)In Noua Guinee traiesc aproximativ 10 specii de canguri de copac. O parte din acestea sunt intalnite si in Australia de Nord-Est. Cangurul de copac al lui Doria (Dendrolagus dorianus) face parte din aceeasi familie Macropodiformes si are obiceiul sa se catere in orice copac, folosindu-se de membrele posterioare deosebit de scurte, dar in acelasi timp late si robuste, prevazute cu gheare lungi si rezistente. Prefera regiunile cu paduri tropicale din sud-estul, centrul si din vestul Insulei Noua Guinee.

Are corpul destul de robust, el fiind considerat unul dintre cei mai mari canguri de copac. Adultii pot ajunge la lungimea corpului de 50-78 cm si greutatea de 6,5-14 kg. Are capacitatea de a-si misca fiecare membru posterior independent (ceea ce la alte specii de canguri de copac nu este posibil) si de a-si folosi coada lunga de cca. 44-66 cm la mentinerea echilibrului, atunci cand se catara pe crengile arborilor. Intregul corp este acoperit cu blana deasa, cu firul lung, predominant de culoare maronie-roscata. Pe partea dorsala blana este mai inchisa la culoare, coada este crem, iar urechile sunt maronii sau negre. Membrele anterioare si cele posterioare au talpile prevazute cu pernite rezistente, iar degetele sunt terminate cu gheare mari, tari si incovoiate, de culoare neagra. Capul este alungit, botul rotunjit si bine acoperit cu blana scurta, ochii sunt mari, cu irisul de culoare inchisa.

Dendrolagus dorianusEste un animal nocturn, traieste solitar, isi cauta hrana in copaci, foarte rar coboara pe sol. Consuma in special frunze si fructe, flori si boboci de flori. Este un excelent catarator, cu miscari lente si precise, iar pe sol se deplaseaza prin salturi rapide. Deseori cangurul sta sprijinit pe coada si pe membrele posterioare. Avand auzul foarte bine dezvoltat, simte imediat dusmanul si daca este in pericol o ia imediat la fuga, facand salturi mari sau catarandu-se pe cele mai inalte ramuri ale copacilor. Cand este in primejdie, frica ii produce salivatie abundenta.

Citește și:  Mamifere marsupiale - Bettong arămiu (Aepyprymnus rufescens)

In perioada de imperechere aceste animale pot fi vazute in pereche. Atunci masculul si femela stau impreuna aproximativ o saptamana. Uneori apar conflicte intre masculi, pentru castigarea partenerei. Femela are o perioada de gestatie de o luna, apoi face un singur pui care este hranit cu lapte de la mamelonul mamei si este tinut in marsupiu. Perioada de alaptare dureaza 40 de saptamani, apoi puiul este capabil sa-si caute hrana singur.

Cangurul de copac al lui Doria face parte din ordinul Diprotodontia si genul Dendrolagus. Este o specie pe cale de disparitie, datorita defrisarilor ilegale facute in padurile tropicale, care i-au restrans teritoriul. Acest cangur a fost numit in anul 1883 de naturalistul australian Edward Pierson Ramsay dupa numele si in onoarea marelui naturalist italian Giacomo Doria – fondatorul Muzeului de Istorie Naturala din Genova (care azi ii poarta numele).

Video – Cangurul de copac al lui Doria (Dendrolagus dorianus):

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.