Casa de Isla Negra din Chile, situata pe o plaja splendida, a fost locul unde Pablo Neruda a petrecut momente cu adevarat frumoase, poate la fel de minunate precum poeziile care l-au facut celebru. Poet, policitian comunist si laureat al Premiului Nobel pentru literatura, Pablo Neruda ocupa un loc cu totul aparte in istoria chiliana, fiind o personalitate emblematica pentru politica si mai ales pentru cultura tarii. Insa Neruda, in pofida faptului ca a fost si inca este extrem de apreciat pentru creatiile sale literare, a fost o personalitate controversata, din cauza activismului sau politic, care i-a determinat pe multi sa il urasca de-a dreptul.

Casa de Isla Negra1

Tocmai de aceea poetul a trait o buna parte din viata sa in exil, in Italia. Au existat multe voci care au criticat opiniile politice ale lui Neruda, ba chiar, unii oameni au fost de parere ca celebrul poet a facut greseala vietii sale implicandu-se in politica. Rezultatele acestei decizii, mai cu seama ale hotararilor pe care le-a luat in aceasta privinta de-a lungul vietii l-a transformat intr-un rival pentru multi oameni, chiar si pentru cei simpli, care vedeau in Neruda o amenintare la adresa tarii lor.

Si, de fapt, Neruda a fost adept al presedintelui socialist al statului Chile, Salvador Allende. Acesta din urma avea sa isi piarda viata in timpul unei lovituri de stat condusa de generalul Augusto Pinochet, de vreme ce Pablo Neruda se afla pe patul de spital, agonizand, fiind bolnav de cancer. La cateva zile dupa ce Salvador Allende a murit, si poetul avea sa se stinga pe patul de spital. Insa in urma lor ramasesera furia a mii de oameni, situatia fiind mai mult decat grava.

Casa de Isla Negra11

Chiar si asa, mii de chilieni au ales sa il insoteasca pe Neruda pe ultimul drum, ignorand starea de asediu. Acestia erau, in primul rand, admiratori ai poeziilor sale, dar si oameni care rezonau cu opiniile sale politice. Numai ca nu toti rezonau cu opiniile politice ale poetului, drept pentru care au si vandalizat cele trei locuinte ale lui Neruda. Una dintre ele a fost Casa de Isla Negra, locuinta de pe plaja a poetului. In acelasi timp, simpatizantii lui Neruda se luptau impotriva regimului totalitar, protestand dur fata de toate masurile pe care cei care pusesera stapanire pe stat le luau, cumva tot impotriva statului si cetatenilor sai. Situatia era cam aceeasi si pana sa moara Salvador Allende, insa, de aceasta data, furia atinsese proportii alarmante.

In sfarsit, dupa ce Neruda s-a stins pe patul de spital, cele trei locuinte ale sale au fost vandalizate, dar, pana la urma, acestea au fost sigilate de guvernul militar. Matilde Urrutia, ce-a de treia sotie a poetului, a decis sa infiinteze o fundatie care sa poarte numele sotului ei, numai ca a trebuit sa duca o adevarata campanie in acest sens, aceasta luptandu-se pana in ultima clipa pentru a-si atinge scopul. Intr-un final, planurile lui Matilde Urrutia s-au materializat, iar astfel a luat nastere Fundatia Pablo Neruda, care avea sa administreze Casa de Isla Negra, locuinta de pe plaja in care poetul a locuit.

Citește și:  Fabrica de bere Cascade: Obiective turistice Australia - Hobart
Casa de Isla Negra
Casa de Isla Negra interior

Astazi, aceasta casa este un muzeu, poate la fel de excentric si interesant ca personalitatea poetului. Pablo Neruda avea sa cumpere casa in anul 1938, ca mai apoi, sa ii aduca modificari semnificative. Mare iubitor al marii, poetul chilian a transformat Casa de Isla Negra intr-o adevarata nava, cu podele de lemn, tavane foarte joase si coridoare inguste. Inevitabil, odata cu trecerea timpului, Neruda a adus si mai multe modificari casei sale neobisnuite.

Astfel, a mai adaugat un turn de veghe, precum si o mica incapere ce avea un tavan din lemn cu o tabla din zinc. Poetul a optat pentru aceste materiale pentru ca doar asa putea auzi intens cum picaturile ploii cadeau pe tabla, producand niste sunete foarte puternice, am putea spune, poetice. Nu intamplator spunem acestea, deoarece, in Casa de Isla Negra, Neruda obisnuia sa se opreasca din treburile cotidiene si sa scrie poezii, in tot acest timp, uitandu-se cand si cand pe fereastra ce oferea o priveliste ingustata a Oceanului Pacific.

Casa de Isla Negra1111

Tot in aceasta casa, vizitatorii pot admira si o biblioteca extrem de mare, insa ceea ce este foarte frumos este modul in care fiecare camera este decorata. Mai precis, in fiecare camera se afla zeci de suvenire legate de mare, cum ar fi scoici, harti, capete sculptate de prora vaselor, instrumente specifice, corabii in sticla, dar si tablouri care completeaza imaginea unei case ce pare ca s-a ridicat de pe fundul Oceanului Pacific.

Mai mult, in gradina, vizitatorii vor putea vedea o ancora, parca asezata acolo pentru stabilitate si siguranta. Splendidul amplasament poate fi vizitat in Provincia San Antonio, mai cu seama in Isla Negra, El Quisco. Inainte insa, in cazul in care va duceti in Chile fara sa stiti ce anume urmeaza sa vizitati, trebuie sa va indreptati spre Regiunea Valparaiso, aflata la aproximativ 85 kilometri in sudul Valparaiso si la 110 kilometri in vest de Santiago, pentru a vizita Casa de Isla Negra, un sanctuar al poeziei de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.