Casa de la Libertad, ce se traduce Casa Libertatii, situat in marea piata din capitala Boliviei, Sucre, este considerat leaganul tarii, locul unde acest stat s-a nascut. Acest edificiu vechi este important atat din punct de vedere cultural, cat si istoric, mai ales ca, tot aici, mai cu seama intr-o incapere a Inaltei Universitati Iezuite, Regale si Pontificale din San Francisco a fost semnata Declaratia de Independenta a tarii, la 6 august 1825, de catre Antonio Jose de Sucre y Alvarez de Peralta (1795-1830).
Turistii pot vedea acest document extrem de important pentru istoria Boliviei in cladirea care acum functioneaza ca muzeu. Lucrarile de constructie la edificiul cunoscut in prezent drept Casa de la Libertad au inceput undeva prin anul 1621 de Compania de Jesus, scopul ridicarii unei astfel de constructii fiind unul precis, si anume pentru functionarea aici a Universitatii, infiintata mai tarziu, si anume abia in anul 1624; ba chiar, aceasta institutie este una dintre cele mai vechi din Americi, devenind in scurt timp un nucleu important de gandire liberala in vremuri extrem de zbuciumate din punct de vedere politic si social, intr-o perioada in care revolutiile izbucneau peste tot in Europa si in America de Nord.
Initial, statul a fost denumit Peru Superior, ca mai apoi, noua republica Bolivia sa primeasca, in semn de multumire, numele fondatorului sau, generalul Simion El Libertador Bolivar y Palacios (1783-1830). Mai mult decat atat, sa ne facem o idee cu privire la popularitatea acestui personaj, trebuie sa aflam ca, in toata America Latina, era cunoscut ca lider revolutionar al miscarii de independenta, care a dus la eliberarea regiunii de sub dominatia spaniolilor, in timpul Razboiului lui Bolivar intre anii 1809 si 1825.
Si nu ar trebui sa ne mire in niciun fel, deoarece miscarea revolutionara al carei lider era El Libertador a dus la formarea unor state precum Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Panama si Bolivia, multe dintre aceste state stand chiar si astazi sub semnul incertitudinii politice, a haosului social si a confuziei generate de timpurile care ar fi trebuit sa apuna de mult timp.
In sfarsit, revenind la orasul Sucre, de mentionat este faptul ca acesta este capitala legislativa si constitutionala a Boliviei; a fost fondat, in anul 1538, de spanioli, care l-au denumit La Plata. La inceput, asezarea purta numele de Chuquisaca, denumirea pusa de indigenii Charcas. Mai tarziu insa, republicanii bolivieni aveau sa il redenumeasca si ei, de aceasta data in onoarea omului de incredere al lui Bolivar, Antonio Jose de Sucre. Din cate se pare, bolivienii au cautat cu tot dinadinsul sa pastreze vie amintirea lui Bolivar, precum si amintirea faptelor sale curajoase. De pilda, armata republicana condusa de Bolivar, formata din 7000 de oameni, a inregistrat o victorie incredibila, invingand in mod decisiv armata spaniola, formata dintr-un efectiv de 10000, in batalia de la Ayacucho, in anul 1824.
Bolivar a devenit, astfel, cel care avea sa spulbere ultima reduta spaniola din regiune, iesind victorios din razboaiele de independenta. Ca o rasplata pentru lupta sa, Bolivar a devenit, apoi, primul presedinte al Boliviei, popularitatea sa, din acel moment, capatand proportii tot mai mari. Turistii care vor sa viziteze Casa de la Libertad din capitala Boliviei vor putea admira cateva tablouri, ce imbraca zidurile importantului edificiu, in care apare atat Bolivar, cat si orasul Sucre, poate una dintre cele mai mari mandrii ale bolivienilor.