Pe domeniul casei Hollister, aflate in Washington, Connecticut, nu se afla o gradina moderna, asa cum am fi tentati sa credem, ci mai degraba o dovada a geniului lui Sissinghurst. Intins pe o suprafata totala de 2 acri, respectiv 0,8 hectare, domeniul din Washington a fost amenajat de George Schoellkopf si Gerald Incandela. Desi gradina de aici nu este moderna, are un aspect fresh si creativ, demn de folosinta arhitecturala a lui Schoellkopf.

Este clar ca, aici, ceea ce s-a construit mai intai a fost superba casa si-abia mai apoi, gradina. In fapt, salbaticia gradinii lasa impresia ca s-a format natural, fiind singurul intrus al intimitatii acestui domeniu. Asimetria capata aici o alta dimensiune, iar peisajele par rupte din Alhambra, Spania. Vegetatia luxurianta dar totusi ingrijita, piscina din mijlocul naturii aparent dezlantuita si copacii inalti creeaza una dintre cele mai frumoase gradini din Connecticut, gradina amenajata in stil englezesc.

Odata ce trecem pe sub arcada aflata la cateva sute de casa, vom putea admira natura in toata splendoarea ei: pentru modernistii care ar fi dispusi sa taie si cea mai mica frunza care pare sa fi crescut stramb, gradina Hollister reprezinta dezastrul gradual al naturii. Plantele agatatoare au pus stapanire, aproape dusmanos, pe toate structurile ridicate pe acest domeniu, iar copacii inalti lasa ciudata senzatie ca vegheaza dezlantuirea naturii precum niste strajeri de nadejde. Cu toate acestea, farmecul acestui loc este insurmontabil, mai ales ca nimic din aceasta gradina nu pare rezultatul vreunui artificiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.