Casa lui Salvador Dali este un muzeu din Figueres, care pastreaza nota suprarealista a operei artistului, fiind parca desprinsa de lucrarile sale. Inaugurata in anul 1974, muzeul a fost deschis pe fundatia unui fost teatru, continand primele lucrarile ale artistului Salvador Dali. Primele sale experiente artistice, exprimate la fel de versatil ca pana in ultimul moment al vietii sale, sunt surprinse in acest incredibil muzeu. Printre creatiile care se afla in Casa lui Salvador Dali din Figueres, amintim: Portul Alguer (1924), Spectrul Sex Appeal-ului (1932), Fata din Figueres (1926), Galarina (1944-1945) si Zori, Amiaza, Dupa-amiaza si Seara (1979). Artistul Salvador Dali s-a nascut in anul 1904 si a murit in 1989, petrecandu-si ultimii ani ai vietii sale in Figueres, orasul sau natal din Spania.
Controversatul artist a locuit intr-un turn, numit Torre Galatea, aflat in imediata vecinatate a Vechiului Teatru Municipal, unde, de altminteri, s-a si construit Muzeul Casa al lui Salvador Dali. Asadar, putem spune ca turnul face parte, in prezent, din teatrul-muzeu Dali, care il cinsteste pe genialul artist. Si nu degeaba, muzeul arata asemenea: Dali a fost un artist de geniu, un pictor extraordinar, cu un talent uimitor, care a fost mai cu seama atribuit influentei maestrilor Renasterii.
Totodata, artistul a revolutionat arta pensulei si nu numai, picturile sale fiind adevarate exponente, sau, daca vreti, piloni ai suprarealismului in pictura. Dar, in afara picturii, opera sa s-a extins la film, fotografie, animatie, precum si sculptura. Dali a fost unul dintre exponentii de frunte ai curentului artistic suprarealism, majoritatea operelor sale fiind create in acest stil inconfundabil.
De cele mai multe ori, acest curent in pictura este asociat direct cu numele lui Dali. De fapt, suprarealismul a inradacinat ideea de a accesa subconstientul si de a fructifica acest lucru pentru atingerea unei mari creativitati artistice, lasand deoparte orice bariera. Cu alte cuvinte, pentru a crea o opera cu totul si cu totul deosebita, trebuia sa se puna realitatea deasupra realitatii, imaginatia deasupra realitatii, de aici, rezultand suprarealismul.
Poate si de aceea, in picturile sale, cum ar fi Persistenta Memoriei sau Constructie Moale cu Fasole Fiarta, Salvador Dali ne ofera o perspectiva intuitiva asupra psihismului sau si, mai ales, asupra subconstientului sau straniu. Si nu este vorba, aici, doar de un subconstient straniu, ci si de un aspect pe masura. In sfarsit, aceste picturi dezvaluie aspecte legate de acest personaj complex din spatele artei sale, iar teatrul-muzeu Dali releva secrete similare. Turistii trebuie sa stie ca, daca isi doresc sa viziteze acest impresionant muzeu, decorat intr-un stil clasic spre suprarealist, Casa lui Salvador Dali din Figueres, Spania, este situata in fata bisericii in care artistul a fost botezat si este locul unde artistul si-a deschis prima expozitie, indemnat fiind de idealurile sale inalte.
Muzeul cuprinde cea mai mare si mai diversa colectie a operelor lui Dali, gazduind chiar si o parte din colectia sa personala. E drept, pe de alta parte, ca s-au facut eforturi aproape supraomenesti pentru a integra in acest muzeu poate cea mai reprezentativa parte a operei lui Dali. Tot ceea ce se afla in muzeu a fost conceput, proiectat si realizat de artist, fiindu-ne aproape imposibil sa nu il recunoastem in acest loc. Ba mai mult decat atat, este interesant felul clasic spre suprarealist in care aceasta constructie arata. Si tot la fel de imposibil ne este ca, dintr-un anumit incolo, sa simtim sufletul lui Dali dainuind asupra operei sale.