Astazi, turistii pot vizita Casa natala a lui Chopin din Zelazowa Wola, Polonia si, desi multi cred, de altminteri, in mod eronat, ca Frederic Chopin (1810-1849), compozitorul care a trait in secolul XIX-lea era francez, in realitate, el s-a nascut in Polonia, dintr-un tata francez si o mama poloneza. Deci, casa natala a lui Chopin se afla in Polonia, nicidecum in Franta. In sfarsit, ca si Mozart, Chopin a fost un autodidact, inca de la o varsta frageda, acesta dorindu-si sa obtina performanta in ceea ce-i placea cu adevarat.

Casa natala a lui Chopin1

Ba chiar, avea sa sustina primul sau concert la 8 ani. Poate si de aceea, de multe ori a fost supranumit „al doilea Mozart”. E drept ca intre cei doi nici nu incape vreo comparatie, fiecare compozitor contribuind in mod unic la conturarea a ceea ce noi astazi consideram a fi muzica clasica. De pilda, la Chopin, muzicii sa evoca saloanele pariziene, ca mai apoi, compozitorii francezi, precum Debussy sau Erik Satie, sa fie influentati de munca acestui mare compozitor la origini polonez.

Pe de alta parte, muzica lui Mozart avea formele unui univers psihedelic, poate mult mai dramatic. Numai ca trebuie sa admitem faptul ca Chopin, patriot polonez, a fost cel dintai compozitor occidental de muzica clasica, in a carei creatie s-au folosit elemente de influenta slava. Poate tocmai de aceea, munca lui Chopin este atat de unica— de altfel, precum cea a lui Mozart.

Casa natala a lui Chopin11

In fine, casa in care Chopin s-a nascut era, de fapt, un conac in acele vremuri, locuinta aflandu-se in satul Zelazowa Wola, de langa Sochaczew, din regiunea Masovia. Casa natala a lui Chopin ii apartinea pe atunci contelui Scarbek, cel care l-a angajat pe tatalul lui Chopin, ca institutor al copiilor sai. Conacul era una dintre cele mai frumoase si deopotriva ingrijite locuinte din sat, fiind inconjurata de un parc ingrijit unde se putea ajunge, facand o scurta plimbare de la intrarea principala.

Citește și:  Castelul Hever: Obiective turistice Anglia - Hever

De fapt, turistii interesati de Casa natala a lui Chopin, devenita muzeu, trebuie sa stie ca de atunci pana in prezent nu s-au schimbat prea multe, deci, pot ajunge cam la fel in locul unde marele compozitor a locuit candva. Numai ca, trecerea timpului a gasit casa natala a lui Chopin abandonata si aproape in paragina. Catre sfarsitul secolului al XIX-lea, casa era parasita si nu doar interesul renascut pentru originea lui Chopin a dus la renovarea ei, ca mai apoi, sa fie transformata intr-un veritabil muzeu. Parchetul si grinzile pictate sunt, de pilda, asa cum erau, cel mai probabil, si in epoca in care a trait Chopin. Bineinteles ca nu se cunosc foarte multe detalii, cu atat mai mult cu cat nu putini au fost oamenii care au crezut ca Chopin s-a nascut, de fapt, in Franta, si nu in Polonia. Chiar si asa, trebuie sa mentionam ca piesele de mobilier dateaza din acea perioada.

Casa natala a lui Chopin111

Cat in privinta incaperilor, acestea sunt inalte, spatioase, iar lumina patrunde prin ferestrele mari, specifice acelor vremuri. Astazi, puteam vedea mult mai multe obiecte ale marelui compozitor exact in casa natala a sa, daca nu, in timpul calatoriilor sale prin strainatate, Chopin nu afla vesti despre reprimarea revoltei poloneze din noiembrie 1830, de catre armata rusa, ca mai apoi sa decida sa plece din tara. Pe atunci, avea 20 de ani. S-a stabilit la Paris si nu s-a mai intors niciodata in patria natala, chiar daca toata viata s-a declarat un patriot. In prezent, in casa natala a lui Chopin, se sustin recitaluri din opera sa, indeosebi in timpul verii, cand studentii pasionati de munca si nu numai participa la mici concerte de muzica clasica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.