Casa Wahnfried a fost locuinta lui Richard Wagner si locul unde compozitorul se refugia. De fapt, Wagner, nascut in anul 1813 si decedat in 1883, a locuit in aceasta casa, din orasul Bayreuth, deoarece reusise sa construiasca aici un teatru pentru reprezentarea operelor sale. Este vorba de Festspielhaus, un teatru special, construit cu suportul printului Ludovic al II-lea de Bavaria.

Casa Wahnfried1

Tocmai de aceea, compozitorul a decis sa se mute in acest oras la 28 aprilie 1874, alaturi de sotia sa Cosima, fiica lui Franz Liszt, si de restul familiei. Richard Wagner moare in aceasta casa denumita Wahnfried, insa nu inainte de a finaliza opera Ciclul Nibelungilor. Din nefericire, nu a reusit sa incheie si ultima sa lucrare, Parsifal. Dupa ce mare compozitor s-a stins din viata, familia sa a continuat sa locuiasca in aceasta casa, ocupandu-se de organizarea Festivalului anual de la Bayreuth.

Orasul deja devenise emblematic pentru opera lui Wagner, motiv pentru care au si fost invitate mai multe personalitati in Casa Wahnfried, printre care Richard Strauss si Arturo Toscanini. Mai mult decat atat, pragul casei a fost trecut si de un personaj si mai controversat, Adolf Hitler, prieten de familie. Dupa aceasta perioada, casa in care locuise Wagner avea sa treaca printr-o perioada mai putin fericita, de altfel, ca majoritatea constructiilor din Germania. In timpul celui de al Doilea Razboi Mondial, Casa Wahnfried a fost preluata de trupele americane, insa, dupa ce acestea s-au retras din Germania, familia Wagner a hotarat sa revina la Wahnfried.

Citește și:  Daria Daulat Bagh: Obiective turistice India - Srirangapatnam

Casa Wahnfried11

Familia Wagner a locuit foarte mult timp aici, in anul 1972, donand casa primariei orasului Bayreuth. Acesta a fost momentul in care casa a devenit muzeu, fiind restaurata. Vizitatorii care trec pragul casei au sansa sa admire obiecte care evoca viata marelui compozitor Richard Wagner, cum ar fi pianele sale. Nu lipseste nici biblioteca impresionanta a compozitorului, atent restaurata. Tot aici, se afla si o mica sala de concerte, folosita de artisti locali si nu numai. Pe langa toate acestea, cei care vin la Casa Wahnfried pot vedea si scrisorile lui Wagner sau manuscrisele in original ale partiturilor celor mai importante creatii ale sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.