In Napoli se afla o fortareata construita de dinastia de Anjou – Castel Nuovo numit si Maschio Angioino.
Constructia castelului a inceput in anul 1279 sub domnia regelui Carol I de Anjou. Castelul Nuovo ne reda aspectul unor constructii specifice mijlocului secolului al XV-lea, opera lui Alfonso I de Aragon sub indrumarea arhitectului francez Pierre de Chaule.
Castelul se prezinta ca un edificiu impresionant in forma trapeizoidala, inconjurat si aparat de cinci turnuri puternice cilindrice. Pe partea cu vedere la mare se afla Turnul de Aur si Turnul Beverello. In partea dinspre vest, privind de la stanga spre dreapta, fatada principala are: Turnul San Giorgio, Turnul Mijlociu si Turnul Garzii. Turnurile stau pe baze crenelate (care urmeaza conturul corpului principal) si se termina cu o zona abrupta, inconjurata de un sant.
Intrarea de la Castel Nuovo se afla intre cele doua turnuri din partea dreapta (Turnul Mijlociu si Turnul Garzii). Deasupra intrarii se afla un Arc de triumf din marmura, care se aseamna cu arcurile de triumf romane. Aceasta opera importanta care marcheza intrarea este realizata la dorinta lui Alfonso I de Aragon in anul 1443, ajutat de sculptori celebri printre care: Gagini, Laurana, Isaia da Pisa, Sagrera. Arcul a fost construit pentru a celebra intrarea triumfala a regelui Alfonso in orasul Napoli.
La intrare, Arcul de triumf este flancat de o pereche de coloane cu caneluri. Pe arc apare o frumoasa sculptura in basorelief care reprezinta o scena cu procesiunea triumfala a regelui Alfonso I de Aragon. Mai sus pe arc este suprapus un al doilea arc, cu patru coloane cu nise ce au in ele patru statui – reprezentari ale celor patru virtuti: Dreptatea, Cumpatarea, Marinimia si Forta.
De o parte si de alta a intrarii, pe partile laterale sunt sculpturi cu grupuri de soldati si alti oameni, ale caror armuri si haine sunt prezentate in detaliu.
Castel Nuovo are pe zidul dinspre sud un balcon continuu, cuprins intre Turnul Garzii si Turnul de Aur (singurul construit din roca tuf). Langa Turnul de Aur se afla Loja lui Pedro de Toledo.
Urmeaza Capela Palatina care este sustinuta de contraforti poligonali. Capela este numita si Biserica ,,San Sebastiano” sau ,,Santa Barbara”, si este o constructie masiva care se continua cu Sala Baronilor. Langa ea se ridica Turnul Baverello care are un contrafort masiv cu nervuri decorative. Sala Baronilor are doua ferestre incruciate aragoneze (cu o cruce pe mijloc).
Castel Nuovo are de-a lungul zidului dinspre nord o insiruire de mici ferestre.
Curtea interioara a castelului este in forma de patrulater. In partea dreapta a intrarii se afla un rand de porti (usi) incadrate de arcuri si coloane in stil aragonez. De fatada Capelei Palatine se afla flancata (perpendicular) Sala Baronilor.
In Sala Baronilor se intra urcand o scara din piatra – opera arhitectului Sagrera din Mallorca. Capela Palatina este singurul edificiu care dateaza din perioada dinastiei de Anjou si care s-a pastrat la fel. Celelalte constructii au fost distruse de-a lungul timpului si apoi restaurate. Fatada capelei este sustinuta de contraforti si are o mica fereastra rotunda – opera lui Forcimanya din anul 1470. Poarta este lucrarea lui Andrea Aquila si dateaza de la mijlocul secolului al XV-lea.
Capela in stil gotic are o singura incapere (naosul) acoperita, care duce la un presbiteriu in forma patrata. Peretii au ferestre inguste inconjurate de fresce, ca niste borduri cu desene (capete incadrate de frunze) realizate de Maso di Banco.
In fata capelei se deschide Sala Baronilor de la Castel Nuovo, care cu multi ani in urma a fost marita de Alfonso I de Aragon. Numele salii vine de la un episod petrecut aici in anul 1486 – arestarea baronilor care au participat la o conspiratie impotriva lui Fernando I de Aragon. Sala este acoperita cu o bolta in forma de stea, are in centru un cerc (ca un glob ocular). La baza stelei se afla o galerie deschisa cu ferestre patrate. Printre ferestre se deschide un camin monumental, cu doua loje in care erau demult plasati muzicantii.
Castel Nuovo are la intrare o poarta din bronz, comandata de la Monaco de Ferrante de Aragon in anul 1475, pentru a comemora victoria lui Ioan de Anjou din anul 1462. Partea stanga a portii are incustrata (in panoul de la baza) o ghiulea (blocata acolo). Aceasta ghiulea aminteste de vremurile tulburi din trecutul castelului. Toate panourile din bronz (din care este formata poarta) descriu scene interesante de lupta sculptate cu detalii ale armurilor.
La stanga Capelei Palatine se afla Sala dell’Armeria. In timpul restaurarilor facute in curtea castelului au fost descoperite relicve arheologice importante din epoca romana. Cele mai vechi relicve dateaza din secolul I i.Hr. S-au gasit zeci de morminte din epoca romana, si elemente cu caracter personal: cercei, inele, o pereche de pinteni din bronz etc.
Capela Sufletelor din Purgatoriu – are usa construita din a doua jumatate a secolului al XVI-lea la dorinta viceregilor spanioli de a schimba aspectul castelului. Interiorul este decorat cu fresce baroce si picturi pe lemn, cu rame din stuc si lemn aurit. Pe altarul mare este o panza pictata ,,Madonna del Carmine cu sufletele din purgatoriu si Sf.Sebastian si Sf.Grigorie cel Mare”. Capela era utilizata mai mult pentru a oferi ultima rugaciune celor condamnati la moarte.
Capela San Francesco di Paola (care dateaza din secolul al XV-lea) se afla la primul etaj al castelului. A fost realizata de William Sagrera si distrusa in bombardamentul din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Capela a fost sfintita in 1688 si restaurata in stil baroc dupa cum reiese de pe inscriptia aflata pe o placa de marmura situata pe usa din fata.
Aici sunt pastrate doua fresce mari pe peretele din stanga (,,Fecioara Maria si Pruncul Isus inconjurati de sfinti”, ,,Crucificarea” de Battistello Caracciolo) si trei picturi de Nicola Russo (,,Buna Vestire”). Capela are sculpturi de Vicenzo Gemito si picturi de Luca Giordano, Bernardo Cavallino, Finoglio Paul s.a.
Sub Capela Palatina se afla Groapa crocodilului (unde erau aruncati condamnatii la moarte) si Inchisoarea baronilor.
Castel Nuovo este prezentat ca un spatiu muzeal (deschis din 1990) ce se intinde la primul si al doilea nivel al castelului. Muzeul Civic din Castel Nuovo are la primul nivel fresce si picturi (opere de Caravaggi, Battistello Caracciolo, Francesco Solimena, Luca Soldano, Mattia Preti) si la al doilea nivel lucrari din secolul al XVIII-lea pana in secolul al XX-lea (opere istorice, portrete, peisaje din Napoli etc).
La nivelul al doilea si al treilea se afla Biblioteca cu o importanta colectie de carti, pergamente si documente iconografice. Biblioteca este privata si contine prima carte care a fost tiparita in Italia, in anul 1465.