Castelul Bunei Sperante, cunoscut drept cea mai veche structura coloniala din Africa de Sud, a fost botezata in acest fel de catre navigatorul portughez Bartolomeo Diaz. Atunci, Diaz a ocolit aceasta constructie, in anul 1487, iar portughezii, condusi de Antonio de Saldanha, au decis sa debarce la Table Bay – Golful Mesei –, in anul 1503, din cate se spune, din greseala, desi aceasta ipoteza este putin plauzibila. Cu toate acestea, nu acesta a fost momentul cand prima asezare europeana avea sa ia nastere in Africa de Sud, o astfel de comunitate formandu-se aici abia in anul 1652.

Good Hope Castle1

Cel pe care Compania Olandeza a Indiilor de Est l-a trimis, pentru a forma o baza chiar la poalele muntelui, a fost Jan Van Riebeeck, care a ajuns in Africa de Sud impreuna cu nouazeci de oameni. La bordul a trei corabii, acestia au calatorit pana in Africa de Sud pentru a bune bazele unui punct de tranzit, respectiv reparatii si aprovizionare pentru vasele care veneau din vest si calatoreau spre est.

De altfel, Jan Van Riebeeck a ridicat aici o mica fortareata din pamant si lemn, dupa care a amenajat o gradina pentru cultivarea zarzavaturilor si a fructelor (in prezent, pe acest teren, functioneaza o gradina botanica). De fapt, cel care fusese desemnat de Compania Olandeza a Indiilor de Est pentru o asemenea misiune trebuia sa asigure si o parte din hrana si confortul celor care lucrau la infiintarea acelui punct de tranzit. In plus, temerile colonistilor cu privire la acest loc necunoscut erau pe cat de mari, pe atat de nejustificate: unii credeau, de pilda, ca in Africa de Sud traiesc unicorni. Chiar si asa, in pofida tuturor acestor temeri, colonistii olandezi au reusit, in cele din urma, sa construiasca aici o baza, aceasta devenind cunoscuta sub numele de Cape Town.

Good Hope Castle12

Mai mult, asezarea incepuse sa se dezvolte uluitor de rapid, ca mai apoi, sa-si depaseasca statutul ingrat de baza pentru a folosi vaselor care calatoreau spre est ori pentru cele care veneau din vest. In sfarsit, astfel, intre anii 1666-1679, in acest loc avea sa se ridice un castel mai mare, chiar pe strada Strand, mai cu seama pe faleza din port, in pofida faptului ca, de-a lungul timpului, linia tarmului a fost parca impinsa in mare.

Este vorba, asadar, de Castelul Bunei Sperante, cea mai veche cladire coloniala din Africa de Sud, ce a reusit sa treaca peste toate incercarile grele la care a fost supus — nu trebuie uitat, totusi, ca orasul Cape Town a fost pentru mult timp centrul unor situatii extrem de dificile, atat din punct de vedere social, cat si mai ales politic — unde politicul se rasfrangea clar in problemele oamenilor.

Insa lucrurile au stat putin diferit in ceea ce priveste Castelul Bunei Sperante, intrucat fortificatiile acestei constructii nu au fost niciodata atacate. Ba, mai mult decat atat, pana si clopotul sau original a reusit sa supravietuiasca, acesta avand peste 300 kg. Clopotul se afla chiar in turnul de la intrare. La inceput, intre zidurile castelului se aflau o biserica, o brutarie, locuinte, pravalii, ateliere de reparatii si, desigur, celule pentru prizonieri, urmele trecerii acestora pe aici inca vazandu-se scrijelite pe pereti.

Good Hope Castle121

In timpul dominatiei britanice, in Castelul Bunei Sperante a functionat sediul guvernului, ca mai apoi, incepand cu anul 1917, frumoasa constructie a fost folosita de Forta de Aparare a Africii de Sud. Viceguvernatorul Companiei Olandeze a Indiilor de Est a locuit in Casa Secundului. In prezent, aici mai functioneaza si un muzeu militar, vizitatorii avand sansa sa admire si o colectie de piese de mobilier si picturi olandeze. Impresionanta structura ofera si privelisti de-a dreptul superbe peste golf, iar, in fiecare zi, turistii pot asista la ceremonia de schimbare a garzii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.