Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin este inclus pe lista monumentelor istorice din România şi este, în acelaşi timp, una dintre clădirile simbolice ale acestui oraş din judeţul Mehedinţi. Se găseşte pe strada Crişan, chiar la intersecţia cu strada Dr. Saidac.
Ca orice castel de apă, şi acesta a fost ridicat pentru a alimenta oraşul cu apă. Un castel de apă sau turn de apă, cum mai este cunoscut, este compus, de obicei, dintr-un rezervor şi stâlpi de susţinere.
Rezervorul poate fi din metal, cărămidă, beton armat şi chiar lemn, iar forma sa poate varia, însă, de cele mai multe ori, are o formă sferică. Castelul sau turnul funcţionează după principiul vaselor comunicante. Castelele au înălţimi şi capacități diferite, în funcţie de anumiţi factori: presiune, relief, lungimea conductei de apă şi destinaţia ei.
Castelul de Apă din Drobeta-Turnu Severin a fost construit la începutul secolului XX, planurile sale aparţinând inginerului Elie Radu. Construcţia a început în 1910, a fost finalizată trei ani mai târziu, însă castelul a fost inaugurat abia în anul 1914.
Este o clădire deosebit de importantă pentru acest oraş, pentru că datorită ei s-a înfăptuit reţeaua de alimentare cu apă potabilă. Până atunci, apa se scotea din puţuri cu ajutorul unui motor care funcţiona cu energie eoliană.
Castelul de Apă de la Drobeta-Turnu Severin a fost un cadou din partea regelui Carol I, iar apa provenea din Dunăre. Însă oraşul a început să se dezvolte destul de mult, iar bazinele de decantare au devenit neîncăpătoare – acest lucru a dus la părăsirea clădirii. În anul 1980, aici, au fost amenajate ateliere şi birouri pentru firma care furniza apă potabilă.
Din fericire, spre deosebire de alte clădiri de o asemenea valoare, Castelul de Apă de la Drobeta-Turnu Severin a fost reabilitat şi, începând cu a doua jumătate a anului 2012, oricine îl poate vizita. Au fost accesate fonduri europene în valoare de un milion de euro, iar deschiderea castelului a fost aşteptată de foarte mulţi oameni.
Astăzi, oricine poate intra în Castelul de Apă, care are 27 de metri înălţime şi patru turnuleţe de observare. Autorităţile au amenajat interiorul lui, astfel încât să existe mai multe posibilităţi de a petrece timpul liber şi ca toate gusturile să fie satisfăcute.
Astfel, vizitatorii au ocazia să vadă o expoziţie permanentă de sculptură şi fotografie, să bea ceva la cafeneaua literară, să se informeze la centrul de informare turistică, să admire piesele dintr-o galerie de artă şi să vadă oraşul din spaţiul de belvedere.
Pe lângă rolul său practic, Castelul de Apă a jucat un rol important în istoria locală. De-a lungul decadelor, structura a supraviețuit multiplelor schimbări socio-politice, devenind un simbol al rezistenței și adaptabilității comunității locale. În prezent, clădirea atrage atenția prin eleganța și măreția sa, fiind un punct de atracție turistică major în regiune.