Castelul del Monte este unul din cele mai frumoase edificii medievale din Italia, gasindu-se in Apulia. Dateaza din secolul al XIII-lea si se afla pe un deal de langa Manastirea Santa Maria del Monte, la inaltimea de 540 de metri. Atunci cand a fost construit, zona era plina de resurse de apa si de o vegetatie abundenta. Astazi, se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Castelul del Monte a fost construit pe locul unei vechi fortarete, dar ramasitele ei nu mai sunt vizibile. Edificiul a fost ridicat din ordinul imparatului Frederick al II-lea von Hohenstaufen, in anul 1240, teritoriul fiind una din mostenirile lasate de mama lui, Constanta a Siciliei. Imparatul a fost si un om de cultura, iar acest lucru se reflecta in arhitectura – clasicul se imbina cu goticul cisterian si cu stilul islamic.
A fost initial folosit drept castel de vanatoare (desi unii istorici contrazic acest lucru, spunand ca imparatul nu a reusit sa termine cladirea). Apoi a fost folosit pe post de inchisoare si mai tarziu pe post de adapost pentru cei care fugeau din calea epidemiilor. Intr-un final, Castelul del Monte a fost parasit, fapt ce a dus la degradarea lui. Daca initial a avut coloane si pereti din marmura, acestea au fost sparte de oamenii din imprejurimi, care au folosit fragmentele pentru constructia propriilor case. Mai mult, acestia au luat pana si statuile si mozaicurile care impodobeau edificiul.
Dimensiunile Castelului del Monte sunt 25 de metri inaltime, diametrul de 56 de metri si cate opt bastioane de 26 de metri. Intrarea principala se face dinspre est, aceasta remarcandu-se prin arhitectura clasica, influentata de cea greco-romana. Desi nu are dimensiuni la fel de impresionante ca alte castele medievale, se remarca prin alte particularitati. Una dintre ele este folosirea cifrei opt – fortareata are forma unei prisme octogonale, fiecare colt are cate un bastion octagonal, etajele au fiecare cate opt camere si curtea este si ea octogonala. Un alt lucru interesant e prezenta bailor in numar foarte mare, caracteristica a lumii arabilor si nu a vestului.
In secolul al XVIII-lea, Castelul del Monte a inceput sa decada. Decoratiile sale valoroase au fost luate chiar si de membrii Casei de Borubon, care au folosit ramele de geam si coloanele de marmura in constructia palatului de la Caserta. Dupa ce a fost furat totul, castelul a fost abandonat. Insa a fost cumparat in anul 1876 de guvern, iar in anul 1928 au inceput lucrarile de restaurare. In timpul acestor lucrari a fost descoperit un compus de culoare rosie, produs de bacteria Streptomyces peucetius, iar medicamentul care a fost produs din el este acum folosit in tratatrea cancerului.
Castelul del Monte a fost construit din piatra de var cu cuart, iar de la o distanta mare acest material e usor de confundat cu marmura. Interiorul este aproape in intregime gol, fapt ce face greu de crezut povestile conform carora a fost locuit. Mai mult, unii cred chiar ca acesta a fost construit doar ca o opera de arta – de altfel, este greu sa il vezi astazi si sa nu-l consideri o capodopera. Se spune ca Umberto Eco a fost inspirat de acest castel atunci cand a scris “In numele trandafirului”, iar moneda de un eurocent a Italiei are pe spate imaginea edificiului.