Castelul Kronborg din Danemarca reprezinta un exemplu extraordinar al unui castel renascentist, un edificiu care a jucat un rol important in istoria acestei regiuni din nordul Europei. Dupa ce a inceput sa perceapa taxe vaselor care treceau prin zona cuprinsa intre Sjaeland si Skane, regele Erik de Pomerania a construit in 1425 un castel pe nume Krogen, pe locul unde se afla astazi castelul Kronborg din Danemarca.

Castelul Kronborg1

In 1574, regele Frederik II al Danemarcei a folosit apoi aceasta locatie pentru a-si construi palatul, constructie pentru care l-a angajat pe arhitectul Hans van Paeschen. Trei ani mai tarziu, acestui palat i s-a dat numele de Kronborg, atunci cand arhitectul flamand Anthonis van Opbergen a fost angajat pentru a extinde si a restaura palatul. Acesta a adaugat noi elemente, printre care o sala incapatoare de banchet, care era folosita pentru baluri si spectacole de teatru.

In septembrie 1629, castelul Kronborg a fost devastat de un incendiu, in urma caruia au ramas in picioare numai zidurile. Regele Christian IV l-a angajat atunci pe Hans van Steenwinckel sa reconstruiasca castelul, care in mare parte sa fie identic cu cel distrus. In timpul domniei lui Frederik III si a lui Christian V, au fost construite fortificatii imense, si de asemenea au fost realizate lucrari de restaurare ale castelului in sine. In anul 1785 castelul Kronborg din Danemarca a ajuns in posesiunea armatei. Acest castel a ramas intact pana in ziua de azi si este renumit in toata lumea pentru faptul ca reprezinta castelul Elsinore din piesa de teatru “Hamlet” a lui Shakespeare.

Castelul Kronborg11

Cea mai veche parte a castelului consta in cele doua etaje din partea de est a aripii de nord, care faceau parte din castelul Kroge al lui Erik de Pomerania. Palatul lui Frederik II s-a bazat pe structura relativ modesta a castelului Kroge. Aripa de nord a fost extinsa si unita cu sala de bal din zona vestica, si impartita in mai multe spatii in care se aflau bucataria, beraria si camerele oaspetilor.

In partea de sud se afla o casa medievala din caramizi, care a fost transformata intr-o capela regala impunatoare. Rezultatul a fost un complex trilateral cu doua etaje, in partea de est nefiind construite cladiri, ci doar un zid. In 1577, regele a schimbat brusc planurile de constructie, si atunci a fost construita o sala de banchete in partea de sud, care se unea cu aripa nordica printr-o cladire cu 3 etaje. In partea de sud a mai fost adaugat semetul Turn al Trompetistului.

Citește și:  Memorialul Lincoln: Obiective turistice SUA - Washington DC

Castelul Kronborg111

In aceeasi perioada celorlalte cladiri li s-a mai adaugat inca un etaj, astfel avand si ele tot 3 etaje. Dupa incendiul din 1629, castelul a fost reconstruit aproape identic cu cel dinainte. Rezultatul este un palat renascentist care reflecta natura fragmentala a constructiei sale, doar aripa de vest avand fatada conceputa ca un tot unitar. In interiorul castelului se poate vedea aceeasi omogenitate structurala si de stil, ca la exterior.

Capela a fost singura cladire neafectata de incendiul din 1629, de aceea si-a pastrat altarul original, galeria si stranele, cu ale sale sculpturi deosebite si panouri pictate. La etajul 2 din aripa de nord, acum o cladire cu 3 etaje cu fatada din gresie, se afla apartamentele regale. Desi amplasarea camerelor este aproximativ la fel ca pe vremea lui Frederik II, decoratiunile lor dateaza in special din secolele 17 si 18. In 1583, ultimul etaj din aripa estica a fost transformat intr-o galerie lunga, pentru a permite reginei sa ajunga la sala de banchete din aripa de sud.

Castelul Kronborg1111

Aceasta din urma pare sa fi fost initial impartita in 2 niveluri, in capatul estic, unde probabil se afla o galerie care mai apoi a fost inlaturata. In forma sa originala, sala de banchete avea un plafon magnific, sculptat si aurit, iar pe peretii sai se aflau atarnate niste tapiterii foarte frumoase. Dupa incendiul din 1629, aceasta sala a fost reconstruita, insa decoratiunile sale nu s-au ridicat la inaltimea celor anterioare.

Numai 14 tapiterii au supravietuit intacte in acel incendiu, acestea infatisand regi ai Danemarcei. Din aceste 14 tapiterii, sapte se afla expuse la castelul Kronborg din Danemarca, iar celelalte 7 se afla expuse la Muzeul National din Copenhaga. Alte elemente importante ale castelului sunt Sala cea Mica din aripa de vest, camera numita “Apartamentul Scotian” din aripa de vest si apartamentele lui Frederik V de la ultimul etaj din aripa de nord.

Castelul Kronborg11111

In acest castel, timp de cateva luni, a fost tinuta prizoniera sora lui George III, Printesa Carolina Matilda. Din 1772 pana in 1924, castelul Kronborg din Danemarca a servit drept baraci pentru armata. Mai apoi, pana in anul 1935, castelul a fost renovat de J. Magdahl Nielsen, Inspectorul Regal al Cladirilor de Stat. Din acel moment, castelul Kronborg a devenit un monument si o destinatie turistica, acesta fiind vizitat anual de peste 200 000 de oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.