Castelul Windsor din Anglia este una din resedintele oficiale ale monarhiei, alaturi de Palatul Buckingham din Londra si Palatul Holyrood din Edinburgh. Acest castel se afla in comitatul Berkshire si este cel mai mare castel locuit din lume, ocupand 5 hectare. Atunci cand Regina Elisabeta a doua se afla la castel, se poate vedea stindardul regal sus, in varful Turnului Rotund al castelului, iar cand aceasta nu se afla la castel se vede drapelul Marii Britanii. De-a lungul istoriei, numerosi regi si regine au avut o influenta directa asupra constructiei si evolutiei castelului. Pe timp de pace, Castelul Windsor din Anglia era imbunatatit si i se adaugau diverse detalii, iar pe timp de razboi, castelul era fortificat.

Castelul Windsor1

Castelul Windsor din Anglia a fost la inceput construit din lemn, de catre William Cuceritorul, acum aproximativ 900 de ani. Acesta il construise pentru a pazi apropierea de orasul Londra. Pe 13 noiembrie 1312, in acest castel s-a nascut Regele Eduard al treilea, cunoscut si sub numele de Eduard de Windsor. La inceputul anului 1350, acesta a initiat un program de demolare a castelului pentru a-l reface dupa planurile sale. Capela a fost marita, insa nu a fost construita si o noua biserica, intrucat acesta nu a avut indeajuns de multe resurse si nici foarte multi lucratori, datorita ciumei care se abatuse in vremea aceea. Regele Eduard al treilea a fondat Ordinul Jartierei, care este cel mai inalt ordin al cavalerilor.

Castelul Windsor din Anglia are si un parc, care ocupa o suprafata de 20 de kilometri patrati. Timp de multe secole, Parcul Windsor a fost folosit drept teren de vanatoare, iar astazi este deschis vizitatorilor ca parte din turul castelului. George al treilea a adus niste ruine vechi de 2000 de ani, din Libia, si le-a plasat in acest parc. In timpul celor doua razboaie mondiale, zona parcului numita Pajistea lui Smith a fost folosita pentru a a gazdui trupele militare ale Marii Britanii.

Castelul Windsor11

Regele Eduard al patrulea a fost cel care a inceput constructia capelei care poate fi vazuta si astazi, un fel de catedrala in miniatura si mausoleu regal, construita in stilul arhitectural gotic. Constructia catedralei a marcat un punct de cotitura in ceea ce priveste arhitectura castelului, astfel rolul castelului schimbandu-se de la bastion regal la palat regal.

In timpul Razboiului Civil, castelul si-a pastrat rolul de sediu militar. Charles al doilea a restaurant si a inlocuit mobila din castel, dupa distrugerile cauzate de razboi. Acesta a si creat aleea din Parcul Windsor numita Long walk, inspirandu-se dupa Gradinile Versailles din Franta. In 1685 Castelul Windsor din Anglia cazuse oarecum intr-o stare de neglijenta, astfel suveranii Marii Britanii au preferat sa locuiasca in alta parte. Abia in 1804, cand Regele George al treilea a avut nevoie de o resedinta mai mare, intrucat avea 13 copii, castelul a fost ocupat din nou. In timpul Erei Victoriene, Regina Victoria si Printul Albert au transformat castelul in resedinta lor principala. Anthony Salvin a creat scara cea mare in stil gotic, in 1866.

Citește și:  Orasul Hradec Kralove: Obiective turistice Cehia - Hradec Kralove

Castelul Windsor111

Regina Maria, sotia lui George al cincilea, a modificat cateva amanunte ale castelului, de asemenea a abandonat ideea ca un numar mare de camere de la parter sa fie folosite doar pentru invitatii speciali. In afara de aceasta, pentru ea a fost create special o casa pentru papusi, al carei design se baza pe o vila aristocratica creata de arhitectul Lutyens. Astazi aceasta casa pentru papusi este una din atractiile preferate ale castelului, pentru turisti. In 1939, la inceputul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, castelul si-a reluat rolul de fortareata. George al saselea impreuna cu Regina Elisabeta si copiii lor s-au mutat la Castelul Windsor pentru a fi in siguranta. Cand Regina Elisabeta a doua a ajuns pe tron, aceasta a hotarat sa transforme Castelul Windsor resedinta sa de weekend.

Pe 20 noiembrie 1992, a avut loc un incendiu la Castelul Windsor din Anglia, in care 9 dintre camerele principale au fost distruse de foc. Programul de restaturare a durat 5 ani, castelul fiind complet renovat in 1997, si toate lucrarile au costat in total 37 de lire sterline. Renovarile au fost atat de bine executate, planurile si decoratiunile originale fiind respectate, incat nu se poate observa mare diferenta intre cum arata inainte si dupa incendiu. In 1994 s-a descoperit petrol pe pamanturile castelului, iar regina si-a dat permisiunea ca rezervele sa fie scoase, astfel profitul fiind impartit intre compania de petrol si stat.

Castelul Windsor1111

Astazi Castelul Windsor din Anglia este atat resedinta reginei, dar este deschis si vizitatorilor. In el se pot gasi unele dintre cele mai frumoase opere de arta, armuri si picturi din lume, toate acestea decorand camerele castelului. Vizitatorii pot admira opere ale unor artisti ca Rembrandt, Holbein, Rubens si Van Dyck, precum si piese de mobilier si portelanuri englezesti sau din Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.