Catedrala din Roskilde, Danemarca, este cea mai veche constructie ecleziastica din caramida din nordul Europei, constructie ce a avut o influenta profunda asupra arhitecturii din intreaga regiune. Aceasta catedrala reprezinta un exemplu remarcabil al unui complex religios, atat prin forma sa cat si prin pozitia sa. Catedrala din Roskilde, Danemarca este demna de remarcat in special pentru stilurile arhitecturale succesive folosite in capelele auxiliare si in pridvoarele adaugate in timpul secolelor in care aceasta a servit drept mausoleu al familiei regale daneze.

Catedrala din Roskilde1

Prima structura religioasa construita pe aceasta locatie a fost o biserica din lemn, construita in 980 de catre regele Harald Bluetooth. Aceasta biserica a fost inlocuita mai apoi de 2 structuri construite in anii 1030, respectiv 1080. La jumatatea secolului al 12-lea a fost introdusa folosirea caramizilor in constructii, de catre mestesugari din Lombardia. In anul 1170, Episcopul Absalom a luat hotararea sa reconstruiasca aceasta catedrala folosind caramizi.

Dupa moartea sa din 1191, lucrarile au fost continuate de succesorul sau, Episcopul Peder Suneson. Structura originala a fost construita in stilul romanic, insa atunci cand numai jumatatea de est fusese construita, planul s-a schimbat sub influenta stilului gotic. Sectiunea transversala se afla mai in spate, iar turnurile pentru strana corului au fost indepartate. In mare lucrarile s-au incheiat in jurul anului 1275, in afara de constructia turnului din nord, care a fost terminat la sfarsitul secolului al 14-lea.

Catedrala din Roskilde11

Catedrala din Roskilde, Danemarca, este in principal construita din caramizi, pe alocuri fiind folositi bolovani mici in interior. Peretii exteriori stau pe un soclu din caramizi cu forma regulata din granit. Au fost gasite urme cu privire la utilizarea grinzilor din stejar pentru intarirea structurilor, care reprezinta dovezi suplimentare cu privire la data timpurie a constructiei intr-o perioada in care constructorii erau inca nesiguri de proprietatile noului material, caramida.

Majoritatea picturilor originale de pe pereti au disparut de-a lungul timpului. Porticul lui Olaf Mortensen, numit astfel dupa episcopul care a comandat constructia sa in secolul al 15-lea, este unul din cele mai bune exemple ale ahitecturii daneze din caramizi, in stil gotic. Acest portic este remarcabil pentru frontonul acoperisului sau si pentru forma asimetrica a partii inferioare a frontonului fatadei. Caramizile folosite la constructia sa sunt deosebite prin efectul de umbrire, ceea ce demonstreaza un control excelent asupra procesului de realizare a caramizilor.

Catedrala din Roskilde111

In secolele ce au urmat, Catedrala din Roskilde, Danemarca, a avut parte de adaugarea unor noi cladiri de catre episcopi, nobili si membri ai familiei regale. Printre aceste noi cladiri s-au aflat: camera capitolului (in care aveau loc intalnirile importante) care a fost extinsa treptat din secolul al 13-lea pana in secolul al 15-lea, Capela Sfantului Andrei in 1387, Capela Sfintei Bridget in secolul al 15-lea, Capela Magilor construita de Christian I in 1460, Capela lui Christian IV construita la inceputul secolului al 17-lea, Capela lui Frederik V construita in stilul neoclasic in anul 1772, si doua capele regale construite in secolul 10 (Capela lui Christian IX in 1924 si Capela Regala in 1985).

Citește și:  Cimitirul Highgate: Obiective turistice Anglia - Londra

Capela Magilor din catedrala din Roskilde, Danemarca, are doua etaje si a fost initial construita din caramizi cu un invelis ceramic, invelis din care astazi nu se mai vede aproape nimic. La cel de-al doilea etaj al capelei, cunoscut sub numele de Sala Cavalerilor, se afla niste pietre sculptate remarcabile. Principala caracteristica a capelei consta in picturile murale din Evul Mediu, care acopera in intregime peretii si boltile. Capela lui Christian IV a fost conceputa ca o capela funerara pentru rege, aceasta fiind prima cladire post-medievala adaugata catedralei. Aceasta a fost construita in stilul renascentist olandez, iar bolta sa este cea mai mare din Danemarca. In Capela lui Frederik V se afla o camera centrala in forma de cruce, care este conectata la culoarul sudic al catedralei printr-o cladire transversala.

Catedrala din Roskilde1111

Mare parte din mobilierul catedralei a disparut in timpul Reformei, iar altele au fost vandute la o licitatie faimoasa ce a avut loc in anul 1806. Una din piesele originale care au supravietuit este o piesa de altar ce reprezinta o capodopera a artei religioase olandeze, care dateaza din anul 1560. Standurile canoanelor din 1420 sunt de o importanta deosebita, datorita imaginilor unice infatisate pe ele. Dupa Reforma, Catedrala din Roskilde, Danemarca, a ajuns intr-o stare foarte proasta, iar in 1630 Christian IV a inceput lucrarile de restaurare. Acesta a adaugat niste turle si a reproiectat radical acoperisul. De atunci catedrala din Roskilde, Danemarca, a fost intretinuta in mod constant, iar o alta restaurare majora a avut loc in a doua jumatate a secolului al 19-lea.

Incepand cu anul 1987, catedrala a gazduit unul din corurile principale de baieti din Danemarca, Corul Baietilor din Catedrala Roskilde. O data la doi ani, corul calatoreste in strainatate pentru a canta in diferite biserici si catedrale din Scandinavia, Noua Zeelanda, Anglia, Franta, Groenlanda, Canada etc. Astazi aceasta catedrala este si o atractie turistica foarte populara, fiind vizitata de peste 125 000 de turisti in fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.