Cand ne gandim la Mexic, nu avem in vedere decat cateva repere reprezentative pentru aceasta tara superba, printre care si unele deloc magulitoare pentru mexicani. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca, in ciuda faptului ca nu sunt multi romani care sa aleaga Mexic drept destinatie de vacanta, aceasta tara are foarte multe de oferit, mai ales daca ne gandim la orasele istorice care nu sunt foarte cunoscute de multi dintre noi. Unul dintre acestea este Zacatecas, care, culmea, este al doilea oras din Mexic ca altitudine.

Catedrala din Zacatecas1

Panoramele superbe pe care acest oras le ofera spre zonele mai joase din jur, iar locatia sa, ce a  dus la ridicarea constructiilor in locuri greu accesibile candva, nu sunt decat cateva din motivele pentru care Zacatecas trebuie neaparat vizitat. Poate una dintre cele mai frumoase constructii din acest oras este cateadrala, un adevarat giuvaier arhitectonic ce se afla chiar in centrul orasului. Lacasul sfant este descris ca unul dintre cele mai frumoase exemple de stil arhitectural baroc spaniolo-mexican (ciurrigueresque). Istoria catedralei din Zacatecas se afla in stransa legatura cu dezvoltarea orasului, bineinteles, pusa pe seama descoperirii argintului in zona.

Important de stiut este faptul ca orasul a fost oficial infiintat de spanioli undeva prin anul 1546 (exista mai multe variante, insa aceasta pare cea mai plauzibila din punct de vedere istoric), dupa ce s-a descoperit un imens zacamant de argint. Drept consecinta, s-au deschis aici mai multe mine, printre care se numara si celebra mina El Eden, ce a continuat sa fie exploatata pana la inceputul celei de-a doua jumatati a secolului al XX-lea. In nu mai putin de trei secole, asezarea s-a dezvoltat destul de mult, aici fiind ridicate grandioase structuri in stil colonial, case elegante, biserici si cladiri cu rol civic.

Citește și:  Abatia din orasul Einsiedeln: Obiective turistice Elvetia - Einsiedeln

Iar ceea ce este cu adevarat de nepretuit pentru oricare turist care cauta o cultura cu totul nealterate este faptul ca orasul Zacatecas a pastrat destul de mult din farmecul sau vechi, cladirile din piatra, in culori pastel, ornamentele din fier forjat si strazile serpuitoare, pavate, ramanand in picioare chiar si in zilele noastre si reprezentand principalele atractii ale acestui fermecator oras. Insa cladirea care incununeaza frumusetea acestui oras este, fara indoiala, catedrala ridicata in Plaza Hidalgo, de unde lacasul sfant dainuie peste oras, ca un strajer de nadejde.

Catedrala din Zacatecas11

Lucrarile de constructie la catedrala au fost demarate undeva prin jurul anului 1612, lacasul fiind ridicat chiar pe locul unei foste biserici; chiar si asa, catedrala avea sa fie complet reconstruita, in anul 1777, in forma pe care o are si astazi. Catedrala din Zacatecas a fost construita atunci cu trei fatade – astfel, cea principala este bogat ornamentata cu imagini sculptate ale lui Iisus Hristos, ale apostolilor si ale lui Dumnezeu, inconjurati de ingeri care canta, pe cand celelalte cauta sa contrabalanseze prin simplitate. Numai ca frumusetea catedralei este intregita si de piatra roscantera, folosita la ridicarea lacasului. Ceea ce este realmente fascinant este faptul ca aceasta piatra isi schimba culoarea din roz in ocru-auriu, un rol determinant in acest fenomen avandu-l razele soarelui.

Nu e de mirare ca, in anul 1993, centrul orasul Zacatecas a fost inclus pe Lista Patrimoniului Mondial, datorita bogatiei baroce a acestei catedrale, cu elemente indigene si nu numai. Vorbim, de fapt, despre unul dintre cele mai frumoase orase din Mexic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.