Catedrala Notre Dame din Strasbourg, Franta, se afla, dupa cum spune si numele sau, in centrul orasului Strasbourg din Franta. Locul pe care este construita actuala catedrala, a fost de mult timp dedicat cladirilor religioase. La inceput aici a existat un templu roman, construit in timpul ocupatiei romane. Mai tarziu, in secolul 7, episcopul din Strasbourg a dat ordin sa se construiasca o catedrala dedicata Fecioarei Maria pe acest loc. Aceasta catedrala a fost mai tarziu inlocuita cu una mai mare, a carei constructie a fost terminata pe timpul lui Charlemagne. Aceasta catedrala a luat foc de multe ori dar a supravietuit pana in anul 1007, cand a fost complet invaluita in foc in timpul unui incendiu devastator.

Catedrala Notre Dame din Strasbourg1

Noua catedrala construita pe acelasi loc, a rezistat 150 de ani, pana cand si aceasta a fost distrusa de foc, intrucat naosurile erau construite din lemn. Dupa acest dezastru s-a decis sa fie construita o catedrala si mai mareata. De aceasta data constructia insa nu a mai inclus si parti din lemn. Aceasta a fost o decizie inteleapta, motiv pentru care Catedrala Notre Dame din Strasbourg, Franta, este cea care sta in picioare astazi.

Constructia actualei catedrale a inceput in 1176, si a fost terminata 250 de ani mai tarziu. Catedrala Notre Dame din Strasbourg, Franta a inceput ca o catedrala in stil roman clasic, un stil arhitectural mai degraba simplist cu forme banale. Pe masura ce timpul a trecut si constructia a continuat, valul arhitecturii gotice care a traversat Europa in acea vreme, a afectat si constructia catedralei. Rezultatul este ceea ce se vede si azi, un stil arhitectural cu multe arce, turle si sculpturi detaliate. Semnul tipic al arhitecturii gotice este ca indiferent ca e vorba de detalii mici sau cladirea insasi, totul este indreptat in sus spre cer. Acesta era un mod de a face o legatura cu raiul. Un alt detaliu care face ca aceasta Catedrala Notre Dame din Strasbourg, Franta, sa fie deosebita, este nuanta de roz de pe peretii sai. Aceasta nuanta se datoreaza faptului ca la catedrala a fost folosita gresie din Muntii Vosgi, care are aceasta culoare rozalie.

Catedrala Notre Dame din Strasbourg11

Aceasta catedrala este unica si prin faptul ca are o singura turla. Turla din nord a fost terminata in 1439, insa turla din sud nu a fost construita niciodata, nu se stie inca de ce. Ceea ce se stie este ca datorita faptului ca avea o singura turla, aceasta catedrala a devenit rapid un simbol al regiunii, ceea ce este un posibil motiv pentru care nu a mai fost construita a doua turla.

Astazi, Catedrala Notre Dame din Strasbourg, Franta, este o catedrala romano-catolica. In timpul reformei de la inceputul secolului 16, catedrala devenise biserica protestanta, ramanand asa timp de 150 de ani. Dupa ce orasul Strasbourg a devenit parte din Franta, in 1681, catedrala a redevenit proprietatea catolicilor.

Catedrala Notre Dame din Strasbourg111

In timpul Revolutiei franceze, Catedrala Notre Dame din Strasbourg, Franta, impreuna cu multe alte cladiri religioase, a devenit tinta furiei revolutionarilor. Noul regim planuia sa darame turla, intrucat era impotriva spiritului egalitatii pe care il promovau acestia. Cand cetatenii din Strasbourg au aflat de acest plan, au pus in varful turlei o boneta frigiana mare, boneta care era simbolul revolutiei. Acest gest a functionat intrucat turla a fost salvata si se poate vedea si azi.

Inaltimea catedralei este de 142 metri. Aceasta este a sasea cea mai inalta cladire din categoria sa, si a fost cea mai inalta cladire din lume timp de 200 de ani. Aceasta catedrala imensa poate fi vazuta atat din Muntii Vosgi din sud-est cat si din Muntii Padurea Neagra, aflati pe partea cealalta a Rinului. Desi exteriorul catedralei este foarte frumos, nici interiorul nu trebuie ignorat. Inauntru vizitatorii pot vedea o bolta deosebita, orga cea mare, amvonul frumos sculptat si multe altele. Cel mai faimos dintre toate insa este ceasul astronomic. Acest ceas are inaltimea de 18 metri si este unul din cele mai mari ceasuri din lume. Catedrala are acest ceas de la jumatatea secolului 19. Ceasul este o minune a matematicii. Acesta are un mecanism care ii permite sa determine ziua in care cade Pastele, de asemenea si cand urmeaza anii bisecti. Ceasul mai arata si ora oficiala, ora solara, ziua saptamanii, luna, anul, semnele zodiacului, fazele lunii si pozitia anumitor planete.

Catedrala Notre Dame din Strasbourg1111

Chiar in fata ceasului astronomic se afla un stalp decorat, numit Stalpul Ingerilor, care reprezinta Judecata de Apoi. In aceeasi camera se afla o statuie a unui om care isi odihneste coatele pe balustrade. Legenda spune ca acesta era un arhitect rival al celui care a construit Stalpul Ingerilor. Rivalul spusese ca un singur stalp nu ar putea niciodata sa sustina o bolta atat de mare, si ca va astepta sa vada cum se prabuseste aceasta.

De-a lungul istoriei, Strasbourg a fost un oras independent, iar catedrala cu singura sa turla a devenit simbolul acestei independente. Catedrala ofera si o priveliste minunata de pe o platforma de observatie, la care insa se ajunge urcand 300 de scari, de aceea numai cei care se simt in stare ar trebui sa se aventureze pana acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.