Catedrala Notre-Dame du Puy din Franta este un edificiu exotic, care se afla in orasul Le Puy din regiunea Auvergne. In ciuda locatiei sale izolate, aceasta catedrala a fost un centru religios important inca din era precrestina, astazi putand fiind vazute in catedrala ramasite ale unui monument funerar megalitic si ale unui templu roman. Inca din Epoca Medievala, Catedrala Notre-Dame du Puy din Franta a reprezentat punctul principal de plecare in pelerinajul la Santiago de Compostela.

Catedrala Notre-Dame du Puy1

Conform unei legende ce dateaza din secolul 8, in secolul 1 d.Hr. o femeie ce suferea de febra a avut o viziune in care i s-a spus sa mearga la locatia unde se afla astazi catedrala. Odata ajunsa acolo femeia a adormit, iar cand s-a trezit a vazut-o pe Fecioara Maria stand langa ea pe un dolmen (monumentul funerar megalitic). Fecioara Maria i-a spus femeii ca vrea ca pe acel loc sa fie construita o biserica. Desi era luna iulie, zona fusese acoperita de cativa centimetri de zapada, iar un cerb a marcat cu copitele sale planul de constructie pe care avea sa se intinda uriasa cladire. Episcopul din Le Puy a mers atunci sa vada miracolul cu ochii lui.

Acesta a vrut sa-i indeplineasca dorinta Fecioarei Maria, insa nu avea fondurile necesare pentru o asemenea constructie. Acesta a facut un gard viu din ghimpi pe acel loc, pentru a rezerva locatia pana cand avea sa faca rost de bani. A doua zi, gardul viu inflorise. Dupa ceva timp a avut loc o noua tamaduire in acel loc. Noul Episcop din Le Puy a mers atunci la Roma pentru a cere permisiunea sa construiasca o catedrala pe acel loc. Permisiunea i-a fost acordata, iar Papa a trimis un architect roman care sa se ocupe de planul constructiei. Cand catedrala a fost gata, Episcopul a mers din nou la Roma pentru a aranja sfintirea sa, insa pe drum i-au aparut doi batrani care i-au spus ca se vor duce ei inaintea lui si se vor ocupa de tot. Cand s-a intors la catedrala, acesta a gasit-o scaldata intr-o lumina stranie, iar clopotele sale bateau fara ca nimeni sa le traga.

Catedrala Notre-Dame du Puy11

Stanca pe care se afla Catedrala Notre-Dame du Puy din Franta se numeste Muntele Anis sau Stanca Corneille, iar initial a fost o locatie pagana celtica, iar apoi romana. In secolul I i.Hr., aici a existat un templu roman dedicat zeului local Adido si Imparatului Augustus, care avea un design similar cu al templului Maison Caree din Nimes. Acest templu a fost distrus la inceputul secolului 5 la ordinul Imparatilor romani crestini.

Prima catedrala construita in aceasta locatie a luat fiinta in anul 415, sub supravegherea Episcopului Scutarius din Le Puy. Acest episcop credea cu tarie in puterile monumentului funerar megalitic, intrucat l-a incorporat in catedrala intr-o perioada in care toleranta paganismului i-ar fi adus excomunicarea. Astfel, Episcopul Scutarius a construit Catedrala Notre-Dame du Puy din Franta pe ruinele templului roman, incorporand elemente din zidaria sa.

Catedrala Notre-Dame du Puy111

Catedrala avea un singur naos, impartit in 2 sectii, care masura 12 x 24 de metri. Abia in secolul al 6-lea au fost adaugate culoarele dintre banci. Pentru a caza numarul mare de oameni care veneau la aceasta catedrala in pelerinaj, cladirea a fost extinsa in partea de vest cu o a treia sectie, iar in secolul XI i s-a mai adaugat o sectie. In sfarsit, in secolul al XII-lea i s-au adaugat ultimele 2 sectii in partea de vest. In secolul al XIX-lea a avut loc o restaurare majora, iar astazi doar cea de-a treia si cea de-a patra sectie se afla in starea originala, celelalte fiind reconstruite aproape in totalitate.

Printre primii pelerini care au vizitat Catedrala Notre-Dame de Puy din Franta a fost Imparatul Charlemagne, care a venit aici de 2 ori. De asemenea Catedrala Notre-Dame de Puy din Franta a fost vizitata de catre 6 Papi, printre care Papa Leo IX, care a spus despre aceasta ca este cel mai important altar inchinat Fecioarei Maria. Printre sfintii care au venit aici in pelerinaj se afla Sfantul Dominic, Sfanta Colette si Sfantul Anton de Padova. Primul pelerinaj francez catre Santiago de Compostela din Spania, a avut loc in anul 950 si a fost initiat de catre Episcopul Godescalc din Le Puy.

Catedrala Notre-Dame du Puy1111

Acest pelerinaj a crescut rapid in popularitate, iar Le Puy a devenit unul din principalele puncte de plecare din Franta. Cunoscuta sub numele de “Via Podiensis”, ruta pelerinajului incepea de la Catedrala Notre-Dame du Puy din Franta, apoi trecea prin Conques, Cahors si Moissac, inainte de a traversa Muntii Pirinei pentru a ajunge in Spania. Acest pelerinaj este efectuat si in ziua de azi, pelerinii care merg la Santiago de Compostela fiind binecuvantati in fiecare dimineata la ora 7, sub statuia Sfantului Iacob de la Catedrala Notre-Dame du Puy din Franta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.