Multe dintre edificiile din Europa poarta pecetea stilului gotic, acestea fiind constructii de-a dreptul impresionante; ba chiar, nu exista tara europeana pe pamantul careia sa nu intalnim cel putin o asemenea constructie, majoritatea fiind, desigur, catedrale sau biserici. Se cuvine, prin urmare, sa vorbim si despre catedrala poloneza a Sfintilor Stanislaw si Vaclav, cunoscuta drept Catedrala Wawel, care se afla pe dealul cu acelasi nume din Cracovia. Acest impresionant edificiu a fost ridicat in anul 1320.
Insa dincolo de grandoarea si frumusetea nemaipomenita a acestei constructii, Catedrala Wawel gazduieste si opere de arta sacra gotica, romanica, renascentista si baroc. Insa, pe langa toate acestea, vizitatorii din intreaga lume mai sunt atrasi si de faptul ca magnificul edificiu a fost martorul, de-a lungul vremii, al celor mai importante evenimente din istoria Poloniei.
Mai mult decat atat, trebuie sa mentionam ca aceasta catedrala este cel mai bine cunoscuta pentru ca aici au fost incoronati si inmormantati, vreme de secole, regii polonezi. De pilda, aici se afla mormintele din marmura ai regilor din secolul al XIII-lea, Vladislav I cel Scund, Cazimir al III-lea cel Mare si al reginei Jadwiga, precum si ale regilor din secolul al XIV-lea, Vladislav al II-lea Jagiello si Cazimir al IV-lea Jagiello. Tot Catedrala Wawel din Cracovia adaposteste si memoriale in onoarea diferitelor personalitati istorice si religioase, a poetilor, eroilor nationali si altor trei sfinti, inclusiv patronului natiunii poloneze, Sfantul Stanislaw, episcop al Cracoviei in secolul al XI-lea, ucis de regele Boleslav al II-lea.
Insa si istoria acestei catedrale poate fi asemuita zidurilor, magnifice prin grandoare si rezistente prin anii care par ca s-au oprit in loc. In secolul al XVI-lea, avea sa se intrerupa traditia inmormantarii monarhilor in catedrala, acestia fiind depusi in cripte, cum este aceea din opulenta capela Sigismud, in stil renascentist, cu dom aurit, care contine sarcofagele lui Sigismud I cel Batran, ale sotiei si succesorului sau, cel despre care stim ca este ultimul membru al dinastiei Jagiello.
Turistii, care vor sa viziteze acest simbol national, trebuie sa stie ca una dintre cele mai frumoase incaperi este capela, interiorul acesteia bogat decorat. De mentionat este faptul ca, totodata, Catedrala Wawel din Cracovia, Polonia, este cunoscuta si datorita Clopotului Sigismud, turnat in anul 1520, cu un diametru de 2,7 metri si cantarind 18,5 tone. Este instalat in clopotnita bisericii realizata in secolul al XIV-lea.
Inevitabil, au aparut si cateva legende in jurul acestui lacas sfant. Bineinteles, poate ca nu sunt legende, ci le-am putea numi superstitii. Se spune, de pilda, ca acelora care ating limba clopotului si isi pun o dorinta, aceasta li se va indeplini. In sfarsit, vizitatorii pot urca pana in varful clopotnitei, in cazul in care isi doresc sa verifice aceasta superstitie. Dar, fara doar si poate, cel mai remarcabil obiect din aceasta catedrala este crucifixul lui Iisus Hristos cel Negru, in stil gotic, inalt de 4 metri.
Vizitorilor li se taie respiratia de indata ce vad aceasta grandioasa cruce, fiind impresionati mai degraba de stil, decat de inaltime. Conform traditiei poloneze, tanara si credincioasa regina Jadwiga se ruga adesea in fata crucifixului si, in timpul acestor rugaciuni, Isus i s-a adresat de mai multe ori, aceasta fiind, iata, o alta legenda, daca poate fi numita astfel. Poate si de aceea, Regina Jadwiga avea sa fie canonizata in anul 1997. In final, precizam ca aceasta catedrala este deschisa circuitului turistic, restrictiile tinand doar de bun simt si, bineinteles, de dogme.