Elefantul african de padure (Loxodonta cyclotis) este considerat cea mai mica specie de elefanti din Africa. Acest animal erbivor traieste in padurile tropicale umede din vestul si centrul Africii si se aseamana cu elefantul african de savana. Este mult mai mic decat acesta poate avea lungimea corpului de 3-4 m, inaltimea de 1,4-1,5 m, greutatea de 1-3 tone si lungimea cozii de 50-120 cm.

Pentru a se misca liber prin vegetatia deasa a padurii acest elefant prezinta niste adaptari caracteristice speciei. Are coltii subtiri si drepti, de culoare galbena sau maronie, cu ajutorul carora indeparteaza tufisurile din calea sa. Are urechile mai rotunjite comparativ cu specia de savana, iar numarul de glande sudoripare este mai mic – particularitati care il ajuta sa-si regleze suficient de bine temperatura corpului.

Pielea sa este mai inchisa la culoare si mai incretita, are grosimea de 3,5-4 cm – fapt ce ii permite sa piarda pana la 70% din caldura corpului. Desi are pielea suficient de groasa elefantul tot este sensibil la muscaturile insectelor de aceea incearca sa le alunge frecvent aruncand apa cu trompa pe spatele lui si cu praf si noroi in jurul sau.

Elefantii africani de padure traiesc in grupuri mici de pana la 8 exemplare, calatoresc mult, au un stil de viata gregar. Au obiceiul sa comunice intre ei prin sunete de joasa frecventa, orice membru din grup este capabil sa distinga alt elefant aflat la 2-3 km distanta. De asemenea, acesti uriasi terestri au membrele foarte puternice si robuste, capabile sa sustina intreaga greutate coporala si sa detecteze orice miscare a solului pe o distanta de mai multi kilometri.

Citește și:  Mamifere copitate din Munții Himalaya - Tahru (Hemitragus jemlahicus)

In cadrul fiecarui grup exista un lider, cel mai mare exemplar are un rol dominant. Masculii devin agresivi in perioada de imperechere din cauza cantitatii mari de hormoni, obisnuiesc sa scoata sunete de frecventa joasa si sa urineze pe picioarele din spate.

Prin acest comportament masculii atrag femelele si resping rivalii. Au mirosul si auzul foarte bine dezvoltat – aceste simturi joaca un rol foarte important in comunicarea lor. Hrana lor consta din frunze, scoarta de copac, fructe si plante.

Speranta de supravietuire la elefantul african de padure este de aproximativ 60-70 de ani. Aceasta specie este in pericol de disparitie datorita vanatului excesiv pentru coltii de fildes atat de pretuiti.

Video – Elefantul african de padure (Loxodonta cyclotis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.