Familia Aphididae cuprinde 2250 de specii de afide comune – insecte ce nu depasesc lungimea de 5 cm si care sunt mari daunatori ai recoltelor. Pentru ca se reproduc in numar mare, sunt purtatori de boli si traiesc pe tot felul de plante (cultivate si salbatice) au ajuns sa fie considerate cele mai distructive insecte.

Afidele comune sunt cunoscute drept zburatori verzi sau negri – nume ce se refera la aspectul lor interesant. Majoritatea speciilor sunt mici, traiesc mai ales in regiunile temperate nordice, pe tot felul de plante. Au corpul moale si in forma de para, iar coloritul este mai inchis in nuante de negru si maro, sau mai deschis in tonuri de verde-deschis sau roz. Arma de aparare a acestor insecte este secretia care provine din cele doua tuburi scurte din zona abdominala ce poarta numele de cornicule.

Afida americana lupina (are denumirea stiintifica de Macrosiphum Albifrons) este un mare daunator al plantelor. Ca specie este originara din America de Nord, insa a devenit invaziva si in Europa. Are lungime corpului de 3,2-5,1 mm, iar coloritul corpului poate varia de la gri, verde si albastrui la nuantele deschise albicioase. Abdomenul este proeminent, antenele sunt foarte subtiri si lungi, picioarele de asemenea sunt inguste si mari. Aceste insecte isi petrec timpul pe tulpinile, frunzele si florile plantelor. Distrug florile plantelor si astfel in majoritatea cazurilor plante nu mai cresc, sa nu se mai dezvolta, iar in final se usuca. Cand atacul este foarte mare, mai ales dupa ce aceste insecte se reproduc, coloniile de afide duc la moartea plantelor de gradina.

Citește și:  Bittacide - Insecte din familia Bittacidae numite muște-scorpion
Macrosiphum euphorbiae, Foto: eol.org
Macrosiphum euphorbiae, Foto: eol.org

Specia Macrosiphum euphorbiae este un parazit al plantelor de cultura din gradini – salata, cartof, sfecla, etc. Apare in America de Nord dar si in Europa. Are lungimea corpului de 2-4 mm si un colorit verde cu o dunga longitudinala mai inchisa, rosie sau verde-intens. Corpul este mare, ochii sunt rosii, iar antenele sunt de culoare inchisa. Aceasta specie se reproduce in lunile de primavara, larvele cresc foarte rapid si ataca plantele in curs de dezvoltare.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.