Atunci când auzim cuvântul “castel”, ne gândim imediat la regi și regine, la prinți și prințese și, în general, la o lume fantezistă, plină de magie. Cu toții ne-am dori să petrecem măcar o zi într-un castel, să simțim și să trăim la fel ca o regalitate. Iată care sunt cele mai frumoase castele din lume:

Castelul Hohenzollern

Castelul Hohenzollern

Castelul Hohenzollern din Germania se află în apropiere de Stuttgart și este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din această țară. A fost construit în secolul al XI-lea pe un vârf de munte, la o altitudine de 855 de metri, și a fost reședința dinastiei Hohenzollern mai multe secole.

A trecut prin mai multe distrugeri și restaurări, iar edificul de astăzi datează din anul 1867. Ultimul care a locuit aici a fost prințul Wilhelm, împreună cu soția sa, acest lucru având loc în mjlocul secolului XX. Astăzi, turiștii îl pot vizita și au șansa de a descoperi o multitudine de obiecte importante ale dinastiei.

Castelul Howard

Castelul Howard

Castelul Howard din Anglia este considerat și el unul dintre cele mai frumoase castele din lume. Este, de fapt, reședința familiei cu același nume, ale cărei generații locuiesc aici de peste trei sute de ani. Construcția sa a început în anul 1699 și a durat nu mai puțin de 15 ani.

Este înconjurat de peste cinci mii de hectare, cuprinzând chiar și cinci sate, și a avut propria sa gară din anul 1845 până în 1950. Reședința a apărut în câteva filme, ultimul fiind Garfield: A Tale of Two Kitties, apărut în anul 2006. 

Castelul Himeji

himeji castle

Japonia se mândrește, printre altele,și cu Castelul Himeji, pe care UNESCO l-a inclus pe lista Patrimoniului Mondial. Construcția lui a început în 1333 și este cel mai bun exemplu al arhtiecturii japoneze din perioada feudală care a supraviețuit trecerii timpului.

A trecut prin mai multe construcții, demolări și reconstrucții, iar în prezent se lucrează la încă o restaurare a sa, pentru că autoritățile japoneze încearcă să păstreze cât mai bine unul dintre cele mai de seamă edificii ale lor. Este poreclit “Castelul egretei albe”, pentru că este alb la exterior și seamănă cu niște păsări care se pregătesc să își ia zborul.

Castelul Peleș

castelul peles

Și Castelul Peleș din Romania este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume și pe bună dreptate! A fost construit între 1873 și 1914, la dorința regelui Carol I. A fost decorat de unii dintre cei mai importanți decoratori din vremea aceea, iar în prezent este vizitat de sute de mii de turiști atât din țară, cât și din strainătate.

A fost construit de 300 de muncitori care se pare că vorbeau nu mai puțin de 14 limbi, fiecare nativ având un rol precis: italienii se ocupau de zidit, francezii se ocupau cu desenatul, iar englezii cu măsuratul și așa mai departe. Turiștii pot vedea lucruri de mare însemnătate, cum ar fi sălile de arme, unde sunt peste patru mii de obiecte, sau biblioteca, ce cuprinde cărți foarte rare, cu coperte de piele și gravuri de aur.

Alcazar

Alcazar

Și Spania se poate mândri cu unul dintre cele mai frumoase castele din lume, și anume Alcazar, din Segovia. Orașul vechi Segovia este inclus pe lista Patrimoniului Mondial, realizată de UNESCO, iar castelul a fost construit cu scopul de fortăreață, dar a fost folosit apoi și ca închisoare, ca palat regal și ca academie militară.

Citește și:  Gheizerele din Island, un spectacol exploziv

Se spune despre el că a fost sursa de inspirație a castelului pe care Disney îl folosește în genericele filmelor sale. Este amplasat pe o stancă, deasupra a două râuri și are forma unei prore. Nu se știe data exactă când s-a construit, însă numele său a apărut prima dată într-un act oficial, în anul 1122, iar astăzi este unul dintre cele mai vizitate obiective din Spania.

Castelul din Praga

praga castle

Un alt edificiu aflat pe lista celor mai frumoase castele din lume este Castelul din Praga, Cehia. Este cel mai mare castel din lume, având o lungime de 570 de metri și o suprafață de aproape 8 hectare. Construcția lui a început în secolul al IX-lea, fiind mai întâi o fortăreață din lemn și apoi ceea ce se poate admira astăzi.

Castelul este, de fapt, un complex, cuprinzând Catedrala Sfântul Vitus, Palatul Lobkowicz, Biserica Sfântul George și multe alte edificii, toate alcătuind centrul istoric al orașului, inclus și el în Patrimoniul Mondial.

Castelul Chambord

Castelul Chambord

Castelul Chambord din Franța a fost construit între anii 1519 și 1547, la ordinele lui Francisc I al Frantei. Este cel mai mare si mai frumos de pe valea Loarei și este o adevărată capodoperă arhitectonică, îmbinând stilul tradițional francez cu elemente renascentiste. Se spune chiar că Leonardo da Vinci l-ar fi proiectat, iar regele francez a dorit să îl construiască pentru a fi mai aproape de Claude Rohan, amanta sa.

Nu a fost niciodată terminat, are 440 de camere și după el a fost desenat castelul din animația Frumoasa și Bestia a lui Walt Disney.

Castelul Eilean Donan

Eilean Donan castle

Castelul Eilean Donan din Scoția este și el unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind construit în secolul al XIII-lea ca fortăreață împotriva scandinavilor. A fost ridicat pe o mică insulă înconjurată de fascinanții munți ai Scoției și a trecut prin mai multe perioade de distrugeri și reconstrucții. Este cel mai fotografiat obiectiv turistic din această țară. A apărut în multe filme, iar scoțienii aleg, într-un număr considerabil, să facă nunta aici.

Castelul Conwy

Conwy Castle

În Țara Galilor, se găsește Castelul Conwy, care reușește și în prezent să își mențină atmosfera medievală. A fost construit de regele Edward I în secolul al XIII-lea pe locul unui castel ridicat de regele Henry al III-lea. Se pare că regele nu s-a uitat deloc la bani atunci când a ridicat cel mai important punct al lanțului de fortărețe care avea menirea să apere Țara Galilor de inamici, spunându-se despre el că este cel mai costisitor castel din istoria țării.

Castelul din Neuchatel

Neuchatel Castle

Și Elveția se poate lăuda cu unul dintre cele mai frumoase castele din lume, Castelul din Neuchatel. Construcția sa a început la sfârșitul secolului al X-lea, alte părți fiind construite ulterior, în secolele al XV-lea, respectiv al XVII-lea. Se pare că acesta a fost un cadou al regelui Rudolf al III-lea pentru soția sa, iar, în prezent, aici, își au sediul Guvernul și instanțele cantonului cu același nume.

Pe lista celor mai frumoase castele din lume pot fi incluse și alte nume, cum ar fi Palatul Potala din TibetCastelul Corfe din AngliaCastelul Neuschwanstein din GermaniaCastelul Huniazilor din România, Mont St. Michel din Franța și multe altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.