Planeta noastra are numeroase specii de animale salbatice foarte interesante, unele traiesc in aer, altele sunt terestre, iar multe din ele sunt acvatice. In articol prezentam cele mai mici si cele mai mari specii de animale salbatice.

Cele mai mari animale salbatice din lume:

Balaenoptera musculus

Balena albastra (Balaenoptera musculus) este cel mai mare animal salbatic de pe planeta. Are lungimea corpului de 20-30 m si greutatea de 100-160 tone. Aceasta balena scoate cele mai puternice sunete dintre toate vietatile din lume, poate mormai sau tipa, astfel incat volumul acestora sa fie de peste 180 decibeli. Cand intra intr-un banc de prada balena isi umfla gatul atat de tare incat acesta devine de 4 ori mai mare decat dimensiunea lui normala.

Cand iese la suprafata apei, balena uriasa arunca in sus un jet de apa de aproximativ 9 m inaltime. Interesant este si modul ei de scufundare, se arunca inainte, de parca ,,ar sta in cap” si isi expune la suprafata apei cele doua jumatati enorme ale cozii, apoi dispare brusc la o adancime de aproximativ 200 m. Din pacate aceasta specie impresionanta este in pericol de disparitie.

Loxodonta africana
Loxodonta africana

Elefantul african (Loxodonta africana) este unul din cele mai mari animale din lume si cel mai mare elefant dintre toate speciile de acest gen. Are lungimea corpului de 4-5 m si greutatea de 4-7 tone. Traieste in savanele din Africa de aceea este numit si elefantul african de savana. Partea sa distinctiva este trompa, care este alcatuita din mii de perechi de muschi si reprezinta o elongatie flexibila a nasului si buzei superioare.

De asemenea urechile enorme sub forma de evantai sunt impresionante, ajuta acest animal la pierderile de caldura, ele fiind strabatute de numeroase vase sanguine distribuite ca intr-o retea. Coltii vizibili sunt de fapt incisivii superiori ai elefantului, la masculi sunt intotdeauna mai grosi si mai mari decat la femele.

Giraffa camelopardalis
Giraffa camelopardalis

Girafa (Giraffa camelopardalis) este un animal foarte mare din categoria mamiferelor copitate, dar si cel mai inalt animal salbatic de pe planeta. Are lungimea corpului de 3,8-4,7 m si greutatea de 0,6-1,9 tone. Masculul este mai mare si mai inalt decat femela. Daca femela poate avea inaltimea masurata pana la varful coarnelor de 4,7 m, masculul o depaseste cu aproximativ 1 m.

De asemenea masculul are cele doua coarne de pe cap mai dezvoltate decat la femela. Desi gatul la girafa este atat de lung, el este alcatuit doar din 7 oase sau vertebre cervicale si nu mai mult, un astfel de numar apare si la alte animale.

Mirounga leonina
Mirounga leonina

Elefantul de mare sudic (Mirounga leonina) este unul din cele mai mari animale salbatice carnivore. Face parte din categoria focilor si a leilor de mare. Are lungimea corpului de 4,2-6 m si greutatea de 2,2-5 tone. In Atlanticul de Sud, in apropiere de Georgia de Sud s-a descoperit un exemplar mascul care avea lungimea de 6,85 m si greutatea de 5 tone. La aceasta specie masculul este mai mare de aproximativ 5 ori decat femela.

Elefantul de mare traieste in Antarctica si apele subantarctice si se hraneste cu pesti si calamari. Isi vaneaza prada la adancimi de 600 m sau chiar ajunge la 1000 m si rezista sub apa in medie aproximativ 20 de minute.

Ursus maritimus
Ursus maritimus

Ursul polar (Ursus maritimus) este cel mai mare carnivor terestru. Are lungimea corpului de 2,1-3,4 m, inaltimea la greaban de 1,6 m si greutatea de 400-680 kg. Traieste in Antarctica si Canada de Nord. Interesant la acest urs este faptul ca nu isi inchide ochii cand se scufunda in apa, doar narile le tine inchise, reuseste sa-si tina respiratia timp de 2 minute. Este un inotator foarte bun, in apele fara sloiuri de gheata poate ajunge la o viteza de pana la 10 km/h.

Ursus arctos
Ursus arctos

Ursul brun (Ursus arctos) este cu siguranta considerat si el cel mai mare carnivor terestru. Are ca si ursul polar inaltimea la greaban de 1,6 m. In ceea ce priveste lungimea corpului este de 2-3 m deci apropiata de cea a ursului polar, iar greutatea de 100-1000 kg. Speranta de viata la ursul brun este de aproximativ 25 de ani in salbaticie. Cu siguranta in captivitate poate trai mai mult, daca are hrana si conditii corespunzatore de viata.

Crocodylus porosus
Crocodylus porosus

Crocodilul de apa sarata (Crocodylus porosus) este numit si crocodilul indo-pacific si considerat cea mai mare reptila de pe planeta. Are lungimea corpului de 5-7 m si greutatea de 400-1000 kg. Specialistii spun ca cele mai mari exemplare care au fost inregistrate depaseau greutatea de o tona. Acest crocodil urias traieste in sud-estul Asiei si nordul Australiei si se hraneste cu pesti, pasari si mamifere.

Hydrochaerus hydrochaeris
Hydrochaerus hydrochaeris

Capibara (Hydrochaerus hydrochaeris) este fara indoiala cea mai mare specie de rozatoare din lume. Are lungimea corpului de 1,1-1,3 m si greutatea de 35-60 kg. Traieste in regiunile din nordul si estul Americii de Sud si se hraneste in special cu plante acvatice. Capibara distruge recoltele agricole de aceea este considerat un animal daunator.

Mola mola
Mola mola

Pestele-luna (Mola mola) are lungimea corpului de 4 m si greutatea in general de pana la 2 tone deci este cu siguranta cel mai mare peste din lume. In cazuri exceptionale poate ajunge si la greutatea de 2,3 tone. Traieste in apele marilor tropicale, subtropicale si temperate. Denumirea sa stiintifica Mola mola inseamna ,,piatra de moara” in latina.

Eunestes murinus
Eunestes murinus

Sarpele anaconda verde (Eunestes murinus) este cel mai mare din lume. Are greutatea de 250 kg si lungimea corpului de 7,5 m.

Citește și:  Vezi cele mai importante specii de animale și păsări de vânat din România
Andrias davidianus
Andrias davidianus

Salamandra gigantica chinezeasca (Andrias davidianus) este considerata cea mai mare salamandra de pe planeta alaturi de specia salamandra gigantica japoneza (Andrias japonicus) care poate avea lungimea corpului de 1,4 m. Ambele au speranta de viata de pana la 50 de ani.

Oryctolagus cuniculus
Oryctolagus cuniculus

Uriasul Belgian sau iepurele Oryctolagus cuniculus este originar din orasul Gand din Flandra. Este unul din cele mai cunoscute rase de iepuri si poate ajunge la greutatea de 12,7 kg.

Liliacul Acerodon jubatus
Liliacul Acerodon jubatus

Liliacul Acerodon jubatus este cel mai mare mamifer de acest gen din lume din categoria liliecilor. Are anvergura aripilor de 1,5 m si greutatea de 1,2 kg.

Struthio camelus
Struthio camelus

Strutul (Struthio camelus) este cea mai mare pasare de pe planeta. Traieste in Africa mai ales in regiunile din vest pana in est, in sudul Saharei si sudul Africii. Are inaltimea corpului de 2,8 m si greutatea de 100-160 kg. Este considerat cea mai rapida pasare din lume, alearga cu 97,5 km/h. La picioare are cate 2 degete.

Macrocheira kaempferi
Macrocheira kaempferi

Crabul paianjen japonez (Macrocheira kaempferi) este cea mai mare specie de pe planeta din familia artropodelor. Are greutatea corpului de 19 kg si lungimea cu tot cu picioare de 3,8 m. Picioarele frontale sunt enorme, fiecare masoara 1,5 m, au gheare impresionanate, cu ajutorul lor isi prinde prada. Speranta de viata la acest crab este de 100 de ani.

Pelecanus crispus
Pelecanus crispus

Pelicanul cret (Pelecanus crispus) este cea mai mare pasare zburatoare din categoria pelicanilor. Are lungimea corpului de 1,6-1,8 m, anvergura aripilor de 3 m si greutatea de 10-15 kg. Manaca pana la 1 kg de peste pe zi.

Cele mai mici animale salbatice din lume:

Eleutherodactylus iberia
Eleutherodactylus iberia

Broasca Eleutherodactylus iberia este considerata cea mai mica din lume, deoarece are lungimea corpului de 9,6-9,8 mm, deci mai putin de 1 cm. A fost descoperita in Muntele Iberia, in Cuba.

vaca vechur
vaca vechur

Vaca Vechur din India, este o specie de vaca pitica care mananca putin dar produce o cantitate mare de lapte. Are lungimea corpului de 124 cm si inaltimea de 87 cm. Este considerata cea mai mica specie de bovine din lume.

Carlito syrichta
Carlito syrichta

Tarsierul din Philipine (Carlito syrichta) este considerata cea mai mica specie din categoria primatelor. Are lungimea corpului de 8,5-16 cm si greutatea de 80-160 g. Mananca insecte, are ochii mari si urechile agere. Traieste doar in Arhipelagul Philipine, in insulele Leyte, Samar, Mindanao si Bohol.

Neotragus pygmaeus
Neotragus pygmaeus

Antilopa pitica (Neotragus pygmaeus) traieste in padurile din vestul Africii, din Sierra Leone si Ghana. Are inaltimea la greaban de 25 cm si este considerata cea mai mica specie din categoria mamiferelor copitate.

Brookesia Minima
Brookesia Minima

Cameleonul Brookesia Minima traieste in Madagascar si este considerat cea mai mica specie de cameleoni. Are lungimea corpului de 12 mm.

Cel mai mic liliac din lume
Cel mai mic liliac din lume

Liliacul cu nas de porc din Thailanda este considerat cel mai mic liliac din lume, dar si cel mai mic mamifer de pe planeta. Are lungimea corpului de cel mult 1 cm si cantareste 7 g.

Mellisuga helenae
Mellisuga helenae

Pasarea colibri-albina (Mellisuga helenae) are 5-6 cm lungime si greutatea de 1,6-2 g. Este raspandita in Cuba.

Hamsterul PeeWee are inaltimea corpului de 2,5 cm. Este considerat cel mai mic hamster din lume.

Hippocampus denise
Hippocampus denise

Calutul de mare Hippocampus denise are doar 16 mm si este raspandit in Oceanul Atlantic. Inoata la adancimi de cel mult 90 m.

Cuvier Dwarf

Crocodilul Cuvier Dwarf este cea mai mica specie crocodili din lume. Traieste in nordul si centrul Americii de Sud.

Sphaerodactylus ariasae
Sphaerodactylus ariasae

Soparla Sphaerodactylus ariasae are doar 1,6 cm si este considerata cea mai mica soparla din lume. A fost descoperita in Insulele Virgine Britanice, in anul 1965.

Peenles - Cea mai mica pisica din lume
Pui de pisica Peenles – Cea mai mica pisica din lume

Pisica Peenles a fost considerata cea mai mica pisica din lume. Are lungimea corpului de 15,5 cm si traieste in Illinois.

Cel mai mic peste si acvariu din lume
Cel mai mic peste si acvariu din lume

Pestele din familia crapilor descoperit in Sumatra, in anul 2006. Are lungimea de 7,9 mm si este considerat cel mai mic vertebrat de pe planeta.

Chihuahua
Chihuahua

Cainele Chihuahua din Mexic are inaltimea de 12,7 cm si este considerat cel mai mic caine din lume. Desi este mic, are un temperament agresiv si nervos.

Cel mai mic sarpe din lume
Cel mai mic sarpe din lume

Sarpele Leptotyphlops carlae din Caraibe are lungimea de 10,1 cm si este considerat cel mai mic din lume.

jerboa
jerboa

Jerboa cu trei degete are lungimea corpului de 4,4 cm si a fost descoperit in Pakistan.

Paianjenul Patu Digua este considerat cel mai mic paianjen din lume. Are lungimea corpului de 0,37 mm si traieste in Columbia.

Papagalul Micropsitta pusio este cel mai mic papagal din lume. Are lungimea corpului de 8,6 cm si traieste in Noua Guinee si Indonezia.

Padloper
Padloper

Broasca testoasa Padloper din Africa de Sud este considerata cea mai mica testoasa din lume. Femela depune in perioada de reproducere doar un singur ou.

Cel mai mic delfin din lume
Cel mai mic delfin din lume

Delfinul Vaquita (Phocoena sinus) este cea mai mica specie de delfini din lume. Apare doar in zona nordica a Golfului California. Femela poate ajunge la lungimea de 1,4-1,5 m, greutatea de pana la 50 kg si este intotdeauna mai mare decat masculul. Aceasta specie este in pericol de disparitie.

Suncus etruscus
Suncus etruscus

Scorpia pitica (Suncus etruscus) este cel mai mic mamifer de acest gen. Are lungimea corpului de 3,5-5 cm, greutatea de 1,8-3 g si traieste in Eurasia si Africa. Se hraneste cu viermi si alte nevertebrate mici.

Elefantul pigmeu de Borneo
Elefantul pigmeu de Borneo

Elefantul pigmeu de Borneo este o subspecie a elefantului asiatic (Elephas maximus) si considerat cel mai mic elefant din lume. Are inaltimea corpului de cel mult 2,5 m, deci este mai mic decat elefantul asiatic care ajunge la inaltimea de 3,5 m.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.