Iată un obiectiv turistic mai neobişnuit. Este vorba despre o clădire situată în localitatea Langa, la 15 kilometri distanţă de Cape Town. Dincolo de nevoia de a exprima arta şi cultura locală, centrul de Artă şi Cultură Guga’s Thebe mai îndeplineşte două funcţii: una istorică, întrucât clădirea a fost martora unor evenimente din timpul luptei împotriva regimului de segregare rasială şi o funcţie de întrajutorare a comunităţii care se confruntă cu un fenomen de şomaj generalizat.
Centrul de Artă şi Cultură Guga’s Thebe se află situat la intersecţia străzilor Washington şi Church şi a fost înfiinţat în anul 1996, pentru a servi comunitatea africanilor de culoare, Langa. Este o clădire de dimensiuni medii, dar foarte colorată ce transmite speranţă pentru viitor şi mult optimism.
Numele centrului vine de la termenul în limba Xhosa a unui platou cu care băştinaşii obişnuiau să îşi întâmpine oaspeţii, urându-le şedere plăcută. Un astfel de platou se află dispus chiar la intrarea în centrul de artă şi cultură Guga’s Thebe.
Trebuie menţionat că această construcţie se găseşte chiar în apropierea locului istoric în care, în 1954, mii de africani de culoare şi-au dat foc permiselor de trecere, înainte de a porni să mărşăluiască pe străzi împotriva măsurilor impuse de regimul de apartheid. În prezent, clădirea are ca obiectiv principal adăpostirea unor obiecte de artă provenind din vremuri apuse, dar şi din zilele noastre. Este un centru menit să reflecte cultura tipică a provinciei Western Cape.
Discuţiile privind designul clădirii au durat 18 luni, timp în care s-a preconizat ideea unei construcţii inspirate de colibele specifice Africii de Sud din aceste locuri, un soi de locuinţă extrem de mică, perfect rotundă, având pereţii construiţi din pământ, iar acoperişul fiind format din împletituri mari de iarbă. Totuşi, până la urmă, s-a decis ca sediul centrului de Artă şi Cultură Guga’s Thebe să fie o clădire ceva mai modernă.
Astfel a rezultat o construcţie de 820 metri pătraţi cu patru studiouri sau ateliere de creaţie, două dintre ele servind ca expoziţii de artă, iar celelalte două servind pentru spectacole şi manifestări artistice. Clădirea centrului de artă şi cultură Guga’s Thebe cuprinde numeroase încăperi exterioare şi grădini interioare.
Per total, centrul se întinde de-a lungul unui amfiteatru, a celor patru încăperi menţionate mai sus, o sală de conferinţe, un centru de resurse şi un internet cafe. Clădirea nu este extrem de impunătoare, în schimb are un design vesel şi este foarte colorată, cum îi stă bine unui centru cultural. Este decorată cu numeroase picturi murale ceramice, ceea ce o face să fie una dintre cele mai cunoscute şi speciale clădiri din zonă. Alte puncte de atracţie, deja faimoase, ale centrului de Artă şi Cultură Guga’s Thebe sunt sculpturile în relief, tridimensionale, de la intrare, dar şi mobilierul realizat din ceramică, pentru grădini şi spaţii deschise. Sculpturile sunt realizate în peretele frontal al clădirii şi au forma unor copaci coloraţi, cu coroane rotunde. Per ansamblu, ceramica reprezintă un amestec de mozaic şi ceramică executată manual.
Acest design absolut special a fost inspirat de nevoia de a ridica mai mult decât o clădire cu funcţionalitate culturală, de a ridica o clădire care să reflecte cultura şi arta sud africană în adevăratul ei spirit, cel indigen. Astfel că interesanta combinaţie de arhitectură şi ceramică a avut ca modele de inspiraţie operele unor artişti sud africani faimoşi, precum Alvaro Siza, Frank Gehry, Miralles şi Antonio Gaudi.
Construcţia a fost finalizată în 1999, iar numele de Guga’s Thebe i s-a dat din dorinţa de a invita turiştii într-un loc marcat de credinţe, arte şi creaţii tipice comunităţii sud africanilor de culoare Langa.
Aici este şi o problemă socială. În cadrul acestei comunităţi, oamenii nu au locuri de muncă stabile. Procentul celor care au serviciu este de sub 40%, ceea ce face ca această localitate să rişte a se transforma într-o aşezare marcată de sărăcie, lipsuri şi mizerie. Centrul de Artă si Cultură Guga’s Thebe tocmai acest lucru încearcă să împiedice, astfel că una dintre principalele sale funcţii este cea de a educa adulţii şi copiii Langa în spiritul artei locale.
Se organizează extrem de multe cursuri de ceramică în cadrul centrului de Artă şi Cultură Guga’s Thebe, unde cei lipsiţi de joburi şi perspective economice învaţă practic o meserie. Unii dintre ei deja au deprins acest meşteşug şi obişnuiesc să livreze turiştilor piese sau obiecte de artă sub forma unor suvenire pentru acasă. Se desfăşoară şi cursuri de metal, în cadrul cărora se predau modalităţile de a realiza sculpturi contemporane, bijuterii sau obiecte decorative.
La centrul de Artă şi Cultură Guga’s Thebe, şomerii sunt învăţaţi şi încurajaţi să devină antreprenori, astfel că li se oferă informaţiile şi suportul educaţional necesare în vederea lansării lor în lumea afacerilor de familie.
Pe suprafaţa amfiteatrului, au loc deseori festivaluri de muzică şi dans local, specific comunităţii Langa. Este vorba despre evenimente extrem de vesele, în timpul cărora turiştii pot învăţa câteva mişcări de dans tradiţional, pot asculta cântece frumos intonate sau pot chiar fura un strop de meserie de la artiştii locali.
Foarte multe dintre show-urile atelierelor de creaţie se termină cu scoaterea la vânzare a pieselor de artă realizate sub ochii turiştilor. Se întâmplă să se desfăşoare aici până şi festivaluri de literatură, iar atunci predomină recitalurile de poezie şi proză.
Foarte mulţi dintre localnici vin aici să îşi vândă creaţiile de acasă. Sunt oameni extrem de talentaţi, dar foarte săraci, care lucrează în intimitatea caselor diverse obiecte de artă, apoi încearcă să le vândă turiştilor veniţi la centrul de Artă şi Cultură Guga’s Thebe. Cei mai experimentaţi sunt chiar dispuşi să ofere lecţii de artă, iar unul dintre cei mai renumiţi astfel de artişti se numeşte Odon şi predă pictura cu nisip.
Centrul de Artă şi Cultură Guga’s Thebe a devenit deja renumit peste tot în lume, iar acest fapt este dovedit de numărul foarte mare de turişti care vin anual să cunoască arta şi cultura locală. Programul de vizită a centrului este cuprins între zilele de luni şi vineri, între orele 9.00 şi 18.00.