Cetatea antica Ashtarak sau Aštarak, care in armeana inseamna “turn”, este un oras industrial din Armenia situat pe Kasakh, la 20 de km nord-vest de Erevan, fiind capitala din Aragatsotn. De asemenea orasul Mughni este un oras cu peste 20.000 de locuitori ( 21.588 in 2009 ), se afla la intersectia celor mai importante drumuri care leaga Armenia de Erevan, Vanadzor Gyumri sau alte orase importante din Armenia.

Cetatea antica Ashtarak1

Conform legendei trei surori au murit din dragostea pe care o purtau aceluiasi barbat, printul Sargis. Cele doua surori mai mari au decis sa se sinucida aruncandu-se in canion, una din ele purtand o rochie rosie si cealalta una portocalie. Atunci cand sora lor mai mic a aflat de moartea lor atunci si ea le-a urmat dorind sa fie alaturi de ele si de asemenea si ea a purtat o rochie alba atunci cand s-a sinucis.

Dupa moartea celor trei fete printul Sargis a devenit un pustnic si a construit trei biserici cu trei turnuri in jurul canionului, turnuri numite dupa culorile rochiilor pe care fetele le-au purtat atunci cand s-au sinucis. Karmravor era denumit unul dintre turnuri, Karma insemand “rosu”, Spitakavor ( Spitak care inseamna “alb” ) si Tsiranavor ( Tsiran care inseamna “portocaliu” ).

Citește și:  Casa lui Giuseppe Verdi: Obiective turistice Italia - Sant’Agatha

Cetatea antica Ashtarak11

Cea mai bine pastrata biserica dintre toate este biserica Karmrov care are un turn dedicat Maicii Domnului ( Arakelots in armeana ) si dateaza din secolul al sapte-lea. Aceasta constructie este o bijuterie arhitecturala si astfel Osip Mandelstam a scris viziunea sa de neuitat dupa calatoria sa la Cetatea antica de la Ashtarak. De asemenea celelalte doua biserici mai exista si ele, Spitakavor care dateaza din secolul al XIV-lea si Tsiranavor datand din secolul al cinci-lea. Cetatea Antica Ashtarak are de asemenea alte doua biserici printre care si Surb Sargis construit in secolul al XIX-lea, o constructie care se afla pe malul opus al canionului si care ofera o vedere excelenta la cele trei biserici mentionate mai sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.