Chateau Grimaldi este un edificiu impresionant din Antibes, Franta. Gazduieste Muzeul Picasso si este o cladire populara printre turistii care vin in acest oras francez, potrivit pentru o vacanta relaxanta.

Chateau Grimaldi1

Chateau Grimaldi (sau Castelul Grimaldi) a fost construit pe fundatia acropolei antice a orasului Antipolis. Dupa disparitia orasului grec, teritoriul a fost un castru roman si, in Evul Mediu, aici s-a construit resedinta episcopilor din aceasta zona a Frantei. In anul 1385, castelul a primit numele pe care il are si astazi, dupa ce a intrat in posesia familiei Grimaldi (sau familia de Monaco). Au urmat alte utilizari ale cladirii: a fost resedinta guvernatorului regelui, primarie si cazarma, ultima intrebuintare intinzandu-se pe o perioada de 100 de ani, pana in jurul anului 1920.

Chateau Grimaldi11

In anul 1923, Romuald Dor de la Souchere, un profesor de franceza, latina si greaca din Cannes, a inceput sapaturile arheologice pe teritoriul Castelului Grimaldi. Un an mai tarziu, acesta a infiintat “Prietenii Muzeului din Antibes”, o societate care avea ca scop infiintarea unui muzeu arheologic. Acest profesor era fascinat de Antibes si spera ca prin aceasta societate sa reuseasca sa afle cat mai multe date istorice despre localitate, dar si sa aiba sansa sa isi expuna descoperirile.

In cele din urma, in anul 1925, Chateau Grimaldi a fost cumparat de autoritatile din Antibes si transformat in Muzeul Grimaldi. Primul curator a fost chiar profesorul de franceza, care isi vedea visul indeplinit. Douazeci de ani mai tarziu, muzeul a avut onoarea de a fi vizitat chiar de Pablo Picasso, iar Romuald Dor de la Souchere i-a propus artistului sa isi creeze un atelier de lucru chiar in castel. Picasso a fost incantat de idee, mai ales ca ramasese impresionat de arhitectura edificiului si de muzeu, asa ca a acceptat oferta. Astfel, in atelierul sau de aici a dat nastere unor tablouri si desene care au devenit celebre.

Citește și:  Colecția William Fehr: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Chateau Grimaldi111

Pentru a-si arata recunostinta, muzeul din Chateau Grimaldi a primit din partea artistului 44 de desene si 23 de tablouri. Astfel, in anul 1947, muzeul inaugureaza Galeria Picasso, iar un an mai tarziu este deschisa galeria celor aproape 80 de obiecte din ceramica, donate tot de Picasso, realizate de acesta in Madoura de Vallauris. Apoi sunt deschise si alte expozitii, tot pentru a-l celebra pe Picasso, astfel ca muzeul devine Muzeul Picasso. A fost primul muzeu din lume dedicat artistului, iar in anul 1991, Jaqueline Picasso a donat muzeului alte cateva opere de-ale sotului ei – astazi, in muzeu pot fi vazut 245 de opere semnate de Picasso.

Chateau Grimaldi1111

Chateau Grimaldi nu gazduieste numai operele lui Pablo Picasso, ci si ale lui Nicolas de Stael. Acest pictor a stat cateva luni, incepand cu anul 1954, in Antibes si, la scurt timp dupa moartea lui, sotia sa a donat cateva din operele sale muzeului din orasul care l-a fascinat atat de tare. Dupa anul 1980, autoritatile orasului au cumparat mai multe tablouri semnate de Satel, tablouri pictate in ultima etapa de creatie. De asemenea, pe terasa muzeului sunt expuse mai multe sculpturi si opere ale unor artisti ca Germaine Richier, Joan Miro, Patrick Pirier, Bernard Pages si altii. Nu in ultimul rand, colectiile din muzeu sunt completate de operele unor artisti consacrati ai secolelor XX si XXI.

Chateau Grimaldi poate fi vizitat de marti pana duminica, de la 10 la 6 seara. Pe timp de vara, muzeul este inchis timp de doua ore, de la 12 la 14. De asemenea, este inchis in zilele de 1 ale lunilor noiembrie, ianuarie si mai, dar si in prima zi de Craciun. Se percepe o taxa de intrare, care se invarte in jurul sumei de 6 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.