Cheile Zugrenilor se află în administraţia localităţilor Dorna-Arini şi Crucea din judeţul Suceava şi reprezintă o arie protejată. Alături de Pietrosul Broștenilor, cheile formează o rezervaţie naturală de interes naţional. Accesul la ele se face pe DN 17B care leagă Vatra Dornei de Poiana Largului.
Cheile Zugrenilor au fost formate de râul Bistriţa, care şi-a făcut drum prin Masivul Giumalaului şi prin Pietrosul Bistriţei, până când a dat naştere acestei zone deosebit de frumoase. Cheile Zugrenilor au o lungime de 2,5 kilometri şi întreaga rezervaţie ocupă o suprafaţă de 458 de hectare. Pereţii verticali sunt impresionanţi, înălţimile lor variind între 200 şi 300 de metri.
Pe lângă vegetaţie şi faună, Cheile Zugrenilor au fost declarate rezervaţie naturală şi datorită formelor geologice, unele dintre ele având forme chiar ciudate. Din loc în loc, se pot vedea ochiuri foarte adânci de apă, dar şi vârtejuri şi repezişuri.
De asemenea, stâncile cu forme ciudate au primit şi nume, acestea fiind Colțul Acrii, Râpa Scară, Grindul Puşcatei, Stânca Coifului sau Piatra lui Osman. Poate cea mai interesantă este Colțul Acrii, care se găseşte lângă Piciorul Ţepuşelor şi a cărei formă face ca apele să creeze un meandru în jurul ei, pentru că sunt nevoite să o ocolească.
Fauna din cadrul Cheilor Zugrenilor este alcătuită din mamifere (jderul de copac, ursul brun, cerbul roşcat, veveriţă roşcată), amfibieni şi reptile (broasca roşie de munte, tritonul carpatic) şi păsări (pescăruşul albastru, acvila de munte, cocoşul de munte, ciocănitoarea neagră). Unele dintre aceste exemplare de animale sunt ocrotite prin lege, acesta fiind un alt motiv pentru care s-a considerat necesară înfiinţarea unei rezervaţii naturale aici.
Flora Cheilor Zugrenilor este alcătuită din câteva specii de plante rare şi ocrotite, precum floarea de colţ, valeriana grecească, petrosia (plantă endemică unicată), vulturica de pojorâta sau clopoţelul albastru. De asemenea, se întâlnesc arbuşti de afin şi de merişor, dar şi specii de molid, platin, fag şi mesteacăn.
Cei care vor să petreacă mai mult timp în zona Cheilor Zugreni, se pot caza la cabana Zugreni, amplasată pe o mică insulă pe râul Bistriţa. De la cabană, pornesc foarte multe trasee turistice, iar cei aflaţi în chei pot lua masa în zonele special amenajate.
Pe lângă frumusețea naturală, Cheile Zugrenilor sunt și un habitat important pentru diverse specii de faună și floră, unele dintre ele fiind rare sau protejate. Zona este un loc ideal pentru observarea păsărilor și alte animale sălbatice, oferind de asemenea condiții excelente pentru fotografia de natură.
Pe măsură ce urmezi drumul serpuit al râului, te vei minuna de varietatea peisajelor și de schimbările spectaculoase ale naturii, de la zone largi deschise la defileuri înguste și umbroase. Fiecare anotimp aduce cu sine o nouă față a cheilor, transformându-le într-un loc mereu nou și fascinant de vizitat.