Soldatii ucisi in cel de al Doilea Razboi Mondial in Desertul de Vest al Egiptului si ale caror trupuri neinsufletite nu au putut fi identificate se afle in cimitirele de la El Alamein, din Egipt. Lupta crancena dusa intre trupele Marii Britanii, ce faceau parte din Armata 8, ajutate de fortele poloneze, ale francezilor liberi si grecesti, si puterile Axei, Germania si Italia, a avut loc in Desertul de Vest al Egiptului, aceasta incepand undeva prin anul 1940. Trupele Axei au inaintat spre Alexandria, numai ca, la El Alamein, aveau sa fie oprite, chiar pe coasta Mediteranei. Dupa ce puterile Axei au fost oprite aici, in luna iulie a anului 1940, peste cateva luni, si anume in octombrie si noiembrie, trupele Axei s-au vazut nevoite sa se retraga prin Libia pana in Tunisia.

Cimitirele de la El Alamein1

Victoria avea sa fie obtinuta, asadar, de Aliati, un rol important jucandu-l si divizia a 9-a australiana, ce era doar zece la suta din trupele Armatei 8. Insa pentru obtinerea acestei victorii, s-au dat lupte crancene si, asa cum spunea si Samir Raafat, ziarist, atunci, nu au existat invingatori sau infranti, ci doar eroi morti. Inevitabil, dupa ce Aliatii au obtinut aceasta victorie, s-a demarat actiunea de gasire si identificare a trupurile neinsufletite, apartinand soldatilor ucisi. Multi isi pierdusera viata fiind zdrobiti, altii au fost arsi si, in orice caz, multe dintre cadavre intrasera deja in putrefactie. Actiunea de gasire si identificare a cadavrelor a fost cumplita, cu atat mai mult cu cat se stia ca ambele tabere pierdusera un numar mare de soldati.

Pe de alta parte, si identificarea mai multor cadavre s-a dovedit a fi imposibila. De pilda, dintre cadavrele care au fost identificate, in cimitirele de razboi apartinand Commonwealth-ului, se afla nu mai putin de 7.300 de soldati care si-au pierdut viata la El Alamein, precum si in alte batalii din Desertul de Vest. Cu toate acestea, nu s-a reusit identificarea a circa 1000 de soldati. In plus, alte 600 de cadavre au fost incinerate, iar in amintirea acestora s-a inaltat un memorial. Numarul victimelor este covarsitor si infiorator, peste 3.000 de aviati si 9.000 de soldati pierzandu-si viata pe teritoriile din Egipt, Libia si Tunisia. In prezent, cimitirele de la El Alamein par orase intr-un oras.

Important de mentionat, de asemenea, este faptul ca, aici, se afla si un cimitir german, amenajat parca in spiritul care i-a caracterizat pe nazisti, ca o fortareata ori, de ce nu, precum un lagar de concentrare. Aici, au fost inmormantate doar ramasitele pamantesti ale soldatilor germani. Ramasitele a peste 4.000 de soldati se afla in cimitirul de pe dealul din afara orasului El Alamein din Egipt.

Cimitirele de la El Alamein11

Si in cimitirul italian, se afla mii de morminte, pe placile unora scriind numele soldatului, pe cand, pe altele, sta scris sec Ignoto, adica Necunoscut. Locul este terifiant, cimitirele de la El Alamein parand ca se afla chiar in inima desertului. Cei care vor sa viziteze acest loc trebuie sa stie ca orasul El Alamein se afla la 106 kilometri vest de Alexandria si la 240 kilometri nord-vest de capitala Egiptului, Cairo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.