In apele din apropierea tarmurilor Africii de Vest traieste o specie de melc (care face parte din grupul molustelor cu cochilie), cunoscut la senegalezi cu numele de melcul Yeti. Aceasta este una dintre cele mai mari gasteropode din Oceanul Atlantic si are denumirea stiintifica de Cymbium proboscidalis.

Exemplarele cele mai mari pot ajunge la greutatea carnii de 6-8 kg si la lungimea de 30 cm. Aceasta specie este o ciudatenie a naturii. El poate creste atat de mult incat cochilia nu il mai incape si ramane prinsa de corpul sau imens ca un accesoriu de care nu mai are nevoie. In cazul in care este nevoit sa stea pe uscat, corpul sau scade in greutate pana la un sfert din marimea sa normala pe care o are in apa. Populatia bastinasa din vestul Africii consuma carnea acestui melc in combinatie cu peste si orez.

Melcul Yeti, Foto: play.google.com
Melcul Yeti, Foto: play.google.com

In Australia de Nord, Insulele Moluce, Indonezia si sudul Noii Guinee apare cea mai mare specie de melc din lume Syrinx aruanus care are greutatea de 18 kg si lungimea maxima a cochiliei de 90 cm. Acest gasteropod este larg raspandit in Oceanul Indian, traieste in sedimentele nisipoase, la adancimi de 30 cm. Are cochilia in forma de fus cu numeroase benzi elicoidale la exterior, cele mai multe exemplare au lungimea de 60 cm. Hrana sa consta din alte nevertebrate marine.

Cochilia sa foarte frumoasa este adesea comercializata de localnici, este considerata o adevarata bijuterie de turisti. Carnea melcului este comestibila, este adesea mancata de localnici alaturi de alte fructe de mare.

Syrinx aruanus
Syrinx aruanus

Cel mai mare melc de gradina este Achatina Achatina din Africa, Coasta de Fildes, Nigeria, Ghana, cunoscut cu numele popular de melcul-tigru. Numele se refera la coloritul cochiliei in nuante de galben si maro-inchis care amintesc de blana de tigru. Pielea este si ea de culoare inchisa, in tonuri cenusii cu pete negre. Unele exemplare pot avea si o nuanta mai deschisa, de roz sau gri-rosiatica. Melcul-tigru are lungimea corpului cu tot cu cochilie de 39 cm si greutatea de 0,9-1kg. Cochilia se termina cu un varf ascutit, iar lungimea ei totala este de 27 cm.

Achatina Achatina
Achatina Achatina

Acest melc este crescut si in conditii de captivitate, insa pretul sau este mare fiind o specie destul de rara. Dieta sa consta din fructe, legume, putina carne cruda sau fiarta. Poate fi hranit cu castraveti, salata verde, rosii, ridichi, mere, etc. Nu este recomandat sa i se dea fructe acide sau legume iuti.

Conus Magus este o specie de melc care are o otrava mai puternica decat morfina. Traieste in recifele de corali, pe pietrele si in nisipul din marile tropicale si subtropicale in vestul Oceanului Indian si Pacific, in apropiere de tarmurile Africi de Sud si are lungimea de 23 cm. Veninul sau este inoculat prazii printr-un fel de trompa (care actioneaza ca un harpon) si este atat de puternic incat poate ucide un peste imediat, si chiar este periculos pentru om, au fost cazuri in care din cauza unor accidente muscatura melcului a omorat scafandri.

Conus Magus
Conus Magus

Unii in dorinta de a captura un astfel de animal acvatic, au facut imprudenta de a se expune veninului sau puternic. Conus Magnus este considerat de cercetatori unul dintre primele 10 animale cele mai otravitoare de pe glob.

Video – Melc din genul Conus omoara un peste:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.