Insula Cockatoo este o insula suburbie a orașului Sidney, introdusă în patrimoniului UNESCO din anul 2010, așezată la confluența râurilor Parramatta și Lane Cove, în portul Sydney, zona New South Wales, din Australia. Cu cele 17,9 ha ale sale este una dintre cele mai mari insule din zonă, are un relief cu mici movilițe de rocă sedimentară, astfel încât este înaltă de 18 m deasupra nivelului mării și golașă de vegetație. O pictură a unei păsări cacadu al cărui nume e îl poartă este vizibilă pe o înălțime de pe insulă.

Numită Wa-rea-mah de către aborigenii australieni care au locuit-o înaintea europenilor colonizatori, a fost folosită ca loc de pescuit de-a lungul vremilor, fiind și un loc pentru închiderea arestaților care recidivau în colonii între 1839-1869, ale căror celule subterane au fost descoperite abia în 2009. Fiind depozit de grâne, apoi șantier naval o lungă perioadă de timp între 1857-1991, insula a fost în permanență locuită. Docuri de 96 de m și 23 de m lățime au fost construite de către condamnați cu piatra existentă pe insulă, aici fiind primul doc construit în țară.

Cockatoo docuri
Cockatoo docuri

Tot aici s-a reconstruit chiar un vas de război, un distrugător, trimis din Anglia descompus și care a fost recompus la șantierul naval de pe insulă, primul lansat la apă în primul război mondial și multe alte nave și submarine care au trecut pe aici. După desființarea închisorii s-a deschis o scoală reformată industrială pentru fete care nu a fost încununată de succes pentru ca pe șantier se instruiau tineri fără ocupație din Sydney care deranjau fetele. Listată ca patrimoniu național, locul este important pentru că a fost cel mai vechi șantier naval din Australia din secolul al XIX-lea, închis în 1991. Aici se organizează evenimente culturale și festivaluri naționale, iar fosta închisoare este muzeu.

Citește și:  Brunei : Țări de vizitat
Cockatoo festival
Cockatoo festival

Pe insulă se organizează mai multe evenimente: Bienala de la Sydney cu artă contemporană modernă, Festivalul Cockatoo de muzică internațională, Festivalul de film, Festivalul de instalații de artă Ur Fischer, Festivalul Red Bul X Fighters, un concurs de moto cross, Festivalul Underbelly cu proiectele inovative si experimentale a 150 de artiști, Festivalul de Comedie World Funniest Comedy, Festivalul KenUnsworth Installation, dedicat soției unui deținut care ar fi evadat de pe insulă, singurul de altfel, o legendă a istoriei întunecate a insulei.

Aici este spațiu de campare pentru 20.000 persoane din 2008, fiind locul preferat pentru artificiile de anul nou din Sydney, se poate juca tenis cu programare pe tenurile amenajate, tot aici existând 5 case renovate lux cu apartamente single sau cu paturi duble, cu priveliște spre oraș și port unde se poate înnopta. Vizitatorii au la dispoziție un feribot care îi aduce zilnic la picnic, tururi turistice, grătare sau cafenea, fără taxă de intrare, dar pescuitul nu este permis. Filmul X-Men Origins: Wolverine a fost filmat aici în 2008.

Turul insulei cuprinde: Docul Fitzroy, construit de Marina Regală, între 1847-1857 cu ajutorul deținuților, galeria Mould Loft, unde muncitorii creau matrițele pieselor necesare construcției vaselor, Casa Biloela House, construită în 1841 pentru administratorul insulei, Galeria Tunnel 1, construită în 1915, care tăia insula de la nord la sud, fiind folosită ca și buncăr în al doilea război mondial, depozitele Convict Silos, care au fost folosite în timpul coloniei, locul unde s-a filmat Volverine, generatoarele și macaraua șantierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.