Catalogata drept cea mai veche institutie britanica de invatamant, cu o indelungata traditie si cu un prestigiu mare, Colegiul Winchester din Anglia, una dintre cele mai apreciate scoli pentru baieti din tara, a fost infiintata in anul 1382. De fapt, aceasta renumita institutie a devenit cunoscuta datorita educatorului Thomas Arnold, care, de altminteri, a si studiat aici. Episcopul de Winchester, William de Wykeham, a fost cel care a fondat colegiul, luptandu-se pentru infiintarea acestei institutii incepand cu anul 1367 pana la moartea sa, in 1404.

Colegiul Winchester1

William de Wykeham a reusit sa-i castige increderea regelui Eduard al III-lea, episcopul ajungand sa detina o pozitie extrem de importanta in Consiliul Regal, ca in cele din urma, sa fie numit cancelar al Angliei. Radacinile episcopului erau modeste, drept pentru care, dorindu-si sa-i ajute pe copiii saraci, precum si pentru a-i pregati pe viitorii preoti, a decis sa infiinteze New College din Oxford si scoala de la Winchester, aceasta din urma fiind numita St. Mary’s College.

Cele doua colegii stau sub amprenta maiestriei lui William Wynford. In sfarsit, episcopul de Winchester, William de Wykeham, avea sa cumpere, in anul 1382, locul unde colegiul urma sa fie ridicat. Acesta a emis autorizatia pentru fondarea scolii pentru 70 de elevi saraci. Corpul didactic era pe atunci alcatuit din profesori, capelani, coristi si dintr-un supraveghetor.

Citește și:  Nan Madol de pe insula Pohnpei: Obiective turistice Micronesia - Insula Pohnpei

Colegiul Winchester11

Astfel, St. Mary’s College avea sa fie inagurata in anul 1394. Si, desi a fost construit pentru copii saraci, colegiul Winchester se bucura de aceeasi atentie ca si cea oferita scolilor din Oxford si Cambridge, atmosfera fiind aproape la fel. Poate una dintre cele mai renumite structuri din cadrul acestui colegiu este capela, aici aflandu-se celebrul tavan din lemn cu boltile in evantai.

Tot aici, poate fi admirata si o sala de clasa ce dateaza inca din anii 1680 si care, cel mai probabil, a fost gandita de reputatul sir Critopher Wren. Mai mult decat atat, un alt punct de interes turistic este arcada cu Memorialul de razboi, proiectata de sir Herbert Baker, ce poarta amintirea a peste 750 de fosti elevi care au studiat in acest colegiu, omorati in razboaiele mondiale.

Colegiul Winchester111

La colegiul Winchester din Anglia au invatat si oameni care in cele din urma aveau sa devina celebri, printre care amintim de Anthony Trollope si Matthew Arnold, liderului Partidului Laburist, Hugh Gaitskell, si generalul, lordul Wavell, inmormantat in gradina de langa curtea interioara. Chiar si in zilele noastre, colegiul Winchester din Anglia ocupa un loc de seama din punct de vedere academic, fiind una dintre cele mai renumite scoli pentru baieti din tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.