Colonia del Sacramento reprezinta o marturie remarcabila a naturii si a obiectivelor asezarilor coloniale europene din perioada decisiva de la sfarsitul secolului al 17-lea, atat prin aspectul sau cat si prin cladirile sale. La data de 8 octombrie 1678, Don Pedro, care era printul regent al Portugaliei, i-a ordonat guvernatorului din Rio de Janeiro, pe nume Manuel Lobe, sa infiinteze o noua asezare pe insula Sfantului Gabriel ce se afla pe Rio de la Plata.

Colonia del Sacramento1

Lucrarile la constructia orasului au inceput in anul 1680, spre neplacerea spaniolilor din Buenos Aires, care au inceput sa atace si sa prade noul oras inca dinainte ca acesta sa fi fost construit pe deplin. In 1681, la Lisabona, a fost semnat un tratat provizoriu care a returnat Portugaliei colonia del Sacramento, insa interzicea alte noi constructii pe langa cele care existau deja. Potughezii s-au intors in oras in anul 1683, insa colonia del Sacramento nu a inceput sa se dezvolte pana in anii 1690, cand au fost construite Biserica principala si biserica manastirii franciscane.

Intre anii 1704 si 1705, in timpul Razboiului de Succesiune Spaniol, orasul aflat in plina expansiune a fost asediat de spanioli, urmand sa fie ras de pe pamant dupa ce avea sa fie cucerit. In anul 1715, cele doua puteri au semnat un Tratat de Prietenie si Pace la Utrecht, in cadrul caruia suveranitatea portugheza nu era recunoscuta numai asupra coloniei del Sacramento, ci si asupra terenului din jurul acesteia. Lucrarile de reconstructie au inceput imediat si pana in anul 1718, in colonia del Sacramento traiau deja peste 1000 de locuitori. Din 1722, cand Antonio Pedro de Vasconcellos a ajuns guvernator, colonia del Sacramento a devenit centrul puterii din punct de vedere comercial, material si cultural.

Colonia del Sacramento11

In anii 1730, aceasta colonie a fost punctul de plecare pentru calatoriile remarcabile ale lui Cristovao Pereira de Abreu, calatorii care au deschis rutele catre Sao Paolo si Minas Gerais. Succesul coloniei del Sacramento drept oficiu comercial a avut o influenta decisiva asupra dezvoltarii orasului Buenos Aires si a regiunii din preajma sa, si deasemenea a jucat un rol in crearea vice-regalitatii din Buenos Aires. Intre anii 1735 si 1737, colonia a rezistat cu succes unui nou asediu din partea spaniolilor, iar cand Vasconcellos s-a retras din functia de guvernator, dupa 27 de activitate, aceasta s-a transformat intr-o comunitate prospera si foarte bine aparata.

Orasul a ajuns din nou pe mana spaniolilor, in 1762, insa in anul urmator a fost returnat portugalilor dupa ce a fost semnat un nou tratat intre cele 2 puteri rivale. Asediul incununat cu success din 1777, a facut ca aceasta colonie sa fie definitiv incorporata in Imperiul Spaniol, conform Tratatului de la San Ildefonso. Atunci o parte din fortificatii au fost desfiintate si cateva case au fost demolate, insa majoritatea celorlalte cladiri au supravietuit.

Citește și:  Gradina Botanică Națională din Windhoek: Obiective turistice Africa de Sud - Windhoek

Colonia del Sacramento111

Colonistii spanioli s-au mutat in colonia del Sacramento, majoritatea provenind in principal din Asturias, Galicia, Leon si Castile. Aceasta colonie a fost apoi martora a numeroase evenimente care au avut loc atunci cand fervoarea revolutionara a dus la razboaiele de independenta, conduse de Jose Artigas incepand cu anul 1810. Independenta deplina a fost castigata in anul 1828, dar nu inainte ca Biserica principala sa fie deteriorata serios din pricina unei explozii puternice, ce a avut loc in timpul unei scurte perioade de ocupatie portugheza.

Intre anii 1839 si 1851, noua natiune a fost implicate in Marele Razboi impotriva Argentinei, iar colonia del Sacramento a avut din nou destul de mult de suferit. Ultimele ramasite ale fortificatiilor sale au fost distruse complet in anul 1859, acest an fiind si inceputul unei noi perioade de reconstructie si expansiune. Totusi, influenta sa de odinioara fusese transferata capitalei natiunii, Montevideo. Importanta istorica a coloniei del Sacramento a fost recunoscuta pentru prima data in anul 1924, cand a existat o tentativa esuata pentru desemnarea acesteia drept Monument National. In anii 1929, 1938 si 1947 au avut loc noi tentative in a conserva calitatea istorica a acestei colonii, care insa au esuat si ele.

Colonia del Sacramento1111

Astazi, aceasta zona istorica este definita de axa strazii numite Calle Ituzaingo. Cladirile difera intre ele atat prin stil cat si prin perioada in care au fost construite, iar orasul si-a pastrat aspectul sau urban si o remarcabila colectie de structuri care au fost martore la peste 3 secole de istorie. Aceasta colonie a influentat de asemenea si dezvoltarea arhitecturala a altor asezari aflate pe ambele parti ale raului Rio de la Plata, unde se pot vedea exemple ale influentei portughezilor.

Colonia del Sacramento11111

In colonie se pot vedea numeroase cladiri care au fost construite de arhitecti distinsi ai Portugaliei. Intemeierea coloniei del Sacramento a fost de fapt o consecinta oarecum intarziata a pretentiilor celor doua mari puteri coloniale, Spania si Portugalia, in America de Sud, acestea doua concurand pentru dreptul de a exporta bogatiile minelor din Peru si a fructelor din zonele agricole din Brazilia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.