Colosseum din Roma a fost construit de Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian. La inceput Colosseumul a fost numit “Amfiteatrul Flavian”. Constructia acestuia a inceput in anul 72 d.Hr. si a fost terminata 8 ani mai tarziu. Aceasta cladire a fost construita deasupra unui parc, care ii apartinuse lui Nero. In acest parc se gasea si o statuie a lui Nero, care a ramas neatinsa si se afla langa amfiteatru. Statuia se numea “Colossus”, de unde si numele amfiteatrului schimbat in Colosseum, in Epoca Medievala. In limba italiana, amfiteatrul inca este cunoscut sub numele “Il Colosseo”.

Colosseum din Roma1

Colosseum din Roma este de o marime impresionanta. Acesta este de forma eliptica si are 189 metri lungime, 156 metri latime si aproape 50 de metri inaltime. Numarul oamenilor care ar putea incapea inauntru se estimeaza a fi in jur de 50.000. Colosseumul avea un total de 80 de intrari la primul nivel, fiecare fiind numerotata, la fel ca si fiecare iesire sau scara. Pentru ca spectatorii sa-si gaseasca locurile, acestora li se dadeau bilete sub forma unor bucati de ceramica pe care erau scrise randul si sectiunea. Sectiunile erau alcatuite in functie de clasa sociala si rang, elita societatii obtinand locurile din care se vedea cel mai bine.

Colosseumul nu impresiona doar prin marime, acesta fiind si una dintre cele mai complexe si inovative cladiri din acea vreme. Arena, de exemplu, avea niste imbunatatiri noi. Arena consta intr-o podea de lemn acoperita cu nisip, care masca o structura elaborata, aflata sub pamant, numita “ hypogeum”. Hypogeum era o retea de tuneluri si custi aflate pe doua niveluri. Aici era tinuti gladiatorii si animalele inainte de inceperea concursurilor. Cateva tuneluri conectau grajdurile si scolile de gladiatori din apropiere de hypogeum, ceea ce le permitea sa intre in cladire nedetectati de spectatori. Prin ridicarea si coborarea unor platforme, gladiatorii si animalele puteau sa apara instantaneu in arena.

Colosseum din Roma11

Luptele cu gladiatori erau cele mai apreciate dintre spectacole. Inainte de inceperea luptelor, gladiatorii aduceau un omagiu Imparatului spunandu-i urmatoarele cuvinte “Ave Caesar, cei care sunt pe cale sa moara te saluta”. Luptele acestea se dadea de obicei intre 2 gladiatori, dar existau si lupte intre animale salbatice, sau intre gladiatori si animale salbatice. Animalele erau aduse din Africa sau Orientul Mijlociu si erau de obicei: tigri, lei, ursi si pantere. Aceste jocuri tineau o zi sau chiar cateva zile la rand. Pentru a inaugura Colosseum din Roma, in anul 80 d.Hr., succesorul lui Vespasian, Titus, a dat aceste spectacole timp de 100 de zile fara pauza. Mii de animale salbatice si gladiatori au murit atunci.

Citește și:  Ferma Imhoff: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Amfiteatrul a devenit rapid cea mai importanta unealta politica a unui Imparat. Imparatii foloseau Colosseum din Roma pentru a-si distra supusii. Aici, se intalnea acesta cu cetatenii Romei si aici ii controla. Arena a continuat sa fie folosita pentru concursuri pana in secolul 6, luptele cu gladiatori luand sfarsit in secolul 5.

Colosseum din Roma111

De-a lungul anilor, Colosseumul a fost deteriorat de multiple ori. In primii 500 de ani de la constructie, au avut loc cateva cutremure care au facut pagube atat la exterior cat si in interior. Colosseumul a fost atins si de un fulger o data, care a dus la izbucnirea unui incendiu, in care au fost distruse partile din lemn ale interiorului. In secolul 14, Colosseumul a fost distrus in mare parte, datorita unui cutremur puternic ce a avut loc atunci, parti din peretii exteriori prabusindu-se. Aceasta se poate vedea si azi, intrucat toata partea sudica a peretelui exterior lipseste. In timpul Epocii Medievale, cladirile antice si monumentele romane nu erau respectate ca acum, de aceea multe din pietrele cazute au fost folosite la constructia palatelor, bisericilor, spitalelor si altor cladiri. Alte semne ale lipsei de respect in acele timpuri se pot vedea chiar in Colosseum, clemele din bronz care tineau pietrele intre ele au fost scoase din pereti, lasand in urma gauri ce pot fi vazute si azi.

De-a lungul istoriei, Colosseum din Roma nu a fost folosit doar pentru jocuri si evenimente. Dupa ultimele evenimente cu gladiatori si vanatoare, a fost folosit drept biserica, cimitir si chiar ca fortareata la un momendat. In secolele 16 si 17, clericii au incercat sa gaseasca un rol productiv pentru Colosseum. Papa Sixtus al cincilea chiar a sugerat ca aceasta cladire sa fie transformata intr-o fabrica de lana, insa propunerea sa nu a fost luata in seama. Mai tarziu, incercarile de a face cladirea productiva au luat sfarsit. In schimb, diversi Papi au initiat cateva proiecte de restaurare si stilizare a Colosseumului. Fara proiectele lor de restaurare, astazi Colosseum din Roma nu ar mai fi fost ce este acum. In secolele 19 si 20, fatada a fost intarita si interiorul reparat. De asemenea a avut loc o restaurare mai recenta, care s-a terminat in anul 2000. Acest proiect avea ca scop curatarea cladirii pentru a combate efectele poluarii aerului.

Colosseum din Roma1111

Colosseum din Roma a devenit una dintre atractiile turistice cele mai populare, primind milioane de vizitatori in fiecare an. Vizitatorii pot vedea acum si hypogeum-ul, acesta fiind expus in totalitate pentru ca oamenii sa poata vedea toate nivelurile. Colosseumul se gaseste in Roma, langa o alta cladire impresionanta, Forumul Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.