Se găsește în partea de sud est a Irlandei și reprezintă unul dintre cele mai mici comitate ale țării. Râul Barrow străbate centrul comitatului, contribuind la valoarea turistică deosebită a acestei provincii.
Comitatul Carlow este un loc prețios, sub aspect istoric. Au fost descoperite dovezi arheologice ce atestă faptul că regiunea a fost locuită încă din urmă cu 8000 de ani. Comitatul deține nu doar artefacte reprezentate de arme și unelte primitive, dar și construcții extrem de vechi, sub forma unor monumente misterioase. Primele mențiuni documentare ale provinciei datează din urmă cu 2300 de ani și vorbesc despre luptele militare dintre triburile de celți care locuiau pe suprafața actuală a comitatului Carlow.
În mod oficial însă, acesta a fost întemeiat sub numele de Carlow abia la finalul secolului XII de către regele John, în perioada în care s-a și construit castelul Carlow. Numele i se trage dintr-un trecut foarte îndepărtat, căci reprezintă un cuvânt provenind din limba celtă și care făcea referire la existența a patru lacuri în regiune.
Obiectivele turistice ale comitatului Carlow din Irlanda sunt nenumărate. Cele mai valoroase sunt cele care datează din urmă cu sute, poate chiar mii de ani.
O atracție fascinantă și reprezentativă pentru comitatul Carlow este monumentul Brownshill Dolmen, o construcție funerară ce datează din urmă cu 5000 de ani. Este realizată din granit și reprezintă cel mai mare monument de acest gen din Europa. Numai piatra de deasupra cântărește circa 100 de tone. Acest gen de construcții este des întâlnit pe suprafața Irlandei. Reprezintă un loc comun de îngropăciune, în jurul căruia se desfășurau ritualuri funerare. Se crede că a aparținut unor păstori care locuiau în actualul comitat Carlow.
Un exemplu similar îl reprezintă Haroldstown Dolmen, dar ceva mai redus, ca dimensiuni. Constă într-o construcție cu zece piloni de piatră, așezați vertical și acoperiți cu o piatră mare, în formă circulară.
Din primul castel fortificat nu au mai rămas decât cele două turnuri principale de apărare. Castelul Carlow a fost construit la începutul secolului XIII, pe malurile râului Barrow, de către William Marshall și reprezintă primul castel fortificat clădit pe suprafața Irlandei. Castelul avea formă dreptunghiulară, străjuit de două turnuri pe fațada principală. Deși zidurile împrejmuitoare nu aveau o înălțime impresionantă, erau totuși extrem de groase. Măsurau peste 2,5 metri grosime. Castelul în sine a avut 3 etaje și pereții săi erau decorați parțial cu grinzi de lemn între care se lipise ipsos. Preț de sute de ani, castelul a făcut față cu succes intemperiilor vremii, dar și asalturilor militare. La începutul secolului XIX, castelul a fost distrus iremediabil în timpul unei etape restaurare ce viza mărirea interioarelor sale. S-a încercat obținerea unui spațiu mai mare la interiorul palatului, astfel că s-a pus explozibil. Din castelul propriu zis nu a mai rămas nimic.
Comitatul Carlow este plin de monumente străvechi și castele. La tot pasul, istoria sare în evidență. Merită vizitate castelul Negru (sec. X), castelul Ballyloughan (sec XIII), castelul Clonmore (sec. XIII), castelul Ballymoon (sec. XIV) sau celebrul castel Duckett Grove (sec. XVIII) construit în stil romanic, cu numeroase turnuri și turnulețe.
Viața religioasă pare foarte importantă în comitatul Carlow, cel puțin asta reiese din sumedenia de edificii creștine. Pe suprafața actuală a regiunii, credința în Iisus a pătruns încă din secolul al VII-lea, când a și fost înființată o mănăstire – mănăstirea St Mullins. Zidurile de apărare ale mănăstirii dispuneau de 12 cruci din piatră. Edificiul a căzut pradă vikingilor, 200 de ani mai târziu, care l-au incendiat. În secolul XIII, mănăstirea a fost iarăși atacată și distrusă. În prezent, se mai pot vizita doar ruinele mănăstirii St Mullin. Sunt vizibile un turn cu clopotniță, una din crucile de piatră și temelia rotundă a turnului de strajă.
Catedrala St Laserian a fost clădită în secolul XIII, pe locul unei foste mănăstiri de călugări, din secolul al VII-lea. Construcția s-a păstrat foarte bine în timp, astfel că astăzi continuă să funcționeze în regim normal. Catedrala este construită cu o singură navă și altar; în secolul XV i s-au adăugat turnul și capela Sfintei Fecioare. Astăzi, este considerată atât edificiu religios, cât și o deosebită atracție turistică în comitatul Carlow din Irlanda.
Ar mai fi de vizitat catedrala Bunei Vestiri (sec. XIX) și biserica Killeshin (sec XVIII).
Există cel puțin 6 muzee care își așteaptă vizitatorii. Unele dintre ele au fost inaugurate cu peste 100 de ani în urmă. Cele mai importante sunt Muzeul Tullow (găzduit într-o casă istorică și deținând artefacte ce ilustrează istoria locală), Muzeul Militar (aflat într-o fostă biserică de sec. XIX și care dispune de colecții ce evocă istoria militară a comitatului începând cu sec XVIII), Muzeul Episcopal Delany (dedicat episcopului Delany care s-a luptat pentru dezvoltarea educației în comitatul Carlow).