Crinia insignifera este o specie de broasca foarte mica care nu depaseste lungimea de 1,5-3 cm si traieste in sud-vestul Australiei. Este un amfibian al carui habitat este predominant terestru, format din zone umede, inundabile si cu mlastini, si care are particularitatea de a se reproduce in perioada lunilor de iarna.

Poate fi intalnit la altitudini de pana la 150 m. Aceasta specie este intalnita si in Insula Rottnest ce se gaseste la cca. 17 km de coasta vestica a Australiei si care nu are mai mult de 19 km patrati. Broasca Crinia insignifera este o specie endemica a acestei insule locuita de aborigeni inca din vremuri de demult de acum 30 000 de ani si care astazi a devenit o adevarata rezervatie naturala.

Broasca Crinia insignifera are un aspect delicat, corpul sau este acoperit cu piele groasa si verucoasa de culoare gri-maronie cu diferite pete si dungi de marimi diferite in nuante inchise. Membrele sunt relativ subtiri, cele posterioare mai lungi decat cele anterioare si terminate fiecare cu cate trei degete foarte lungi prevazute cu discuri adezive ce-i asigura aderenta la suprafetele oblice sau verticale.

Crinia insignifera
Crinia insignifera

De asemenea membrele o ajuta in deplasarea sa pe sol, atat in mers rapid cat si in salturi lungi si ample. Ochii sunt mari si bulbucati, pozitionati deasupra capului, au irisul de culoare inchisa, iar pe frunte chiar intre ochii prezinta o pata contrastanta, de forma triunghiulara.

Citește și:  Cameleonul pitic din Natal (Bradypodion thamnobates), o specie de reptilă arboricolă africană care naște pui vii

In sezonul uscat are obiceiul sa stea scunsa in gauri in pamant, in rest este un locuitor al baltilor temporare si mlastinilor formate in urma ploilor. Hrana sa este alcatuita din mici nevertebrate si insecte pe care le vaneaza de pe sol, le asteapta sa ajunga in apropierea ei si le prinde brusc cu ajutorul limbii lungi lipicioase, facand un salt brusc inainte, tinand in acelasi timp gura larg deschisa.

In perioada de imperchere masculii scot sunete stridente de chemare a femelelor prin umflarea sacilor vcali. Dupa ce atentia femelei a fost captata si ambele sexe s-au localizat are loc imperecherea dintre ele. Masculul fixeaza femela de deasupra, adopta o pozitie numita amplexus. Fecundatia dureaza cateva minute sau mai mult. Dupa imperechere la scurt timp femela depune un numar mare de oua in apa, care variaza intre 60-250. Acestea sunt depuse sub forma de gramajoare sau izolat pe fundul apei.

Crinia insignifera este o specie comuna pe continentul australian, nu este in pericol de disparitie, face parte din ordinul Anura, familia Myobatrachidae.

Video – Crinia insignifera, broasca australiana:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.