Dacă suntem atenți, vom constata că, în limbajul curent, cele două verbe din titlul articolului – „a inerva” și „a enerva” – sunt folosite adesea greșit. A inerva și a enerva sunt paronime, adică două cuvinte foarte asemănătoare ca formă (se deosebesc printr-o singură literă/sunet), dar diferite ca sens.

A inerva (din francezescul „innerver”) se referă strict la nervi, cu sensul, conform DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) – „a produce o stare de excitare a unui țesut sau a unui organ”. Exemplu: „Nervul care inervează mușchii de la nivelul feței determină diversele expresii faciale”.

A enerva (din francezescul „enerver”), un verb mult mai cunoscut și utilizat, înseamnă „a scoate din fire pe cineva, a-l face să-și piardă calmul, a irita, a tracasa, a indispune, a sâcâi” etc. Exemplu: „El s-a enervat pentru că ceilalți nu au avut deloc încredere în hotărârile lui” / „Mă enervează insistențele colegilor mei, într-o problemă pe care ei nu o cunosc” etc.

Deosebirea dintre a inerva și a enerva este subtilă, dar importantă, reflectând nu doar corectitudinea lingvistică, ci și precizia în exprimarea emoțiilor și stărilor. Iată câteva repere:

  • A inerva se referă la stimularea nervilor sau la provocarea unei reacții fizice sau emoționale.
  • A enerva este termenul corect atunci când vrei să exprimi sentimentul de iritare sau mânie provocat de ceva sau cineva.
  • Utilizarea corectă a acestor verbe îmbogățește vocabularul și adaugă nuanțe expresiei tale.
Citește și:  Sensul şi originea expresiei Fiat lux!

Dacă dorești să aprofundezi modul corect de utilizare a altor cuvinte și expresii, te încurajăm să consulți articolul nostru despre cum se scrie corect: deasemenea, de asemenei sau de asemenea. Acesta îți va oferi mai multe informații utile și te va ajuta să eviți greșelile frecvente în scriere și vorbire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.