Pe nenumărate site-uri cu pretenții, unele aparținând unor instituții de presă sau specializate în domeniul juridic, am citit titluri în care apare structura „altercație verbală”. Iată câteva exemple: „Altercație verbală” (euroavocatura.ro), „MC Hammer a fost arestat după o altercație verbală cu…” (stirileprotv.ro), „Altercație verbală cu șeful DPRI Vaslui” (agenția.org) etc. Mai mult, în alte articole apar și formulări de felul: „O altercație fizică a avut loc cu două zile în urmă…” (expresmagazin.ro), „«Între președintele organizației și… s-a iscat un conflict verbal care s-a transformat într-o altercație fizică” (b1.ro) etc.
Înțelegerea corectă a termenului altercație este vitală în comunicarea eficientă. O altercație poate fi percepută diferit în funcție de contextul în care este utilizată. Deși altercație se referă în general la un schimb de replici mai puțin prietenos, adăugarea adjectivelor ‘verbală’ sau ‘fizică’ precizează natura conflictului.
Cuvântul „altercație” este un împrumut din limba franceză, cu sensul: schimb violent de cuvinte între două sau mai multe persoane – din fr. altercation, lat. altercatio, -onis (DEX). Prin urmare, o structură precum „altercație verbală” este un pleonasm (este ca și cum am spune schimb violent de cuvinte verbal), iar „altercație fizică” este un nonsens, deoarece „altercație” se referă numai la conflict verbal, nu și fizic.
Se va spune corect, de exemplu: O altercatie a avut loc intre un sofer si un politist / In urma unei altercatii, mai multe persoane au fost arestate etc.
Pe lângă înțelegerea distincțiilor dintre diferitele tipuri de altercații, este benefic să explorăm și alte aspecte ale limbii care ne pot ajuta în exprimarea clară și corectă. De exemplu, descoperă când și cum să folosești corect termeni precum altercație, citind și despre Cum este corect: Asia sau Asia? pentru o înțelegere mai profundă a flexibilității limbii române.