Daibutsuden este denumirea populara a templului Kon-do din Todai-ji, cunoscut indeosebi pentru ca adaposteste Marele Buddha, o statuie colosala. In secolul al VIII-lea, orasul Nara a fost capitala Japoniei aproape 100 de ani, Todai-ji fiind inima budismului de stat, nu intamplator aici ridicandu-se structuri impresionante, in care adeptii acestei religii sa se roage.

Odata ce pasim in Daibutsuden, ceea ce ne va atrage privirile va fi frumusetea frapanta a salii, construita in anul 758, cu cadru de lemn. Turistii care se arata uluiti de grandoarea acestei sali sunt de indata anuntati de ghid ca, initial, sala originala era mult mai mare decat cea pe care o pot vedea in prezent.

Daibutsuden1

Insa nu frumusetea acestei sali este cea pentru care turistii vin la templul Kon-do din Todai-ji, ci vizitatorii se asteapta sa vada uriasa statuie, realizata din bronz, a lui Buddha Vairocana, considerat zeitatea principala din Sutra Ghirlandelor de Flori. Cu o inaltime de 16 metri, aceasta statuie a fost, la acele vremuri, cea mai mare piesa turnata in bronz din lume, Antichitatea nemaicunoscand o capodopera de asemenea proportii.

Marele Buddha din Nara nu este, chiar si asa, rodul vreunei dorinte de a aduce un omagiu, ci este, mai degraba, rodul incercarii imparatului Shomu, care a trait in secolul al VIII-lea, de a intrece sau cel putin de a egala planurile arhitectonice ale imparatesei chineze Wu, care facea parte din dinastia Tang. Imparateasca Wu realizase mai multe imagini budiste, care, la acele timpuri, nu puteau fi egalate oricum. In cele din urma, planul imparatului Shomu s-a concretizat, Ceremonia de Deschidere a Ochilor avand loc in anul 752. Acest ritual, destinat finalizarii lucrarilor la colosala statuie, a fost condus de calugarul indian Bodhisena, dar si alte mii de calugari.

Citește și:  Muzeul Fort Amiel: Obiective turistice Africa de Sud - Newcastle

Se pare ca templul Kon-do – Daibutsuden – a inceput sa fie construit abia dupa aceasta ceremonie grandioasa. Din nefericire, dupa cateva secole, sala originala a fost distrusa aproape in intregime, in anul 1180, din cauza unui incendiu de-a dreptul devastator. Cu toate acestea, cinci ani mai tarziu, a fost reconstruita. Numai ca semnul dezastrului ce parea ca se ridicase de deasupra templului a cautat sa-si ia revansa secole mai tarziu, noua sala fiind si ea distrusa de un alt incendiu, izbucnit in timpul razboaielor civile din anul 1567.

Daibutsuden11

In plus, capul statuii avea sa fie indepartat in anul 1610 din cauza distrugerilor de peste ani. In anul 1692, statuia Marelui Buddha din Nara a fost reparata. In acelasi timp, si sala se deteriorase, motiv pentru care s-a decis refacerea sa in anul 1709. In prezent, Todai-ji, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ramane un loc fascinant si deopotriva misterios.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.