Daibutsuden este denumirea populara a templului Kon-do din Todai-ji, cunoscut indeosebi pentru ca adaposteste Marele Buddha, o statuie colosala. In secolul al VIII-lea, orasul Nara a fost capitala Japoniei aproape 100 de ani, Todai-ji fiind inima budismului de stat, nu intamplator aici ridicandu-se structuri impresionante, in care adeptii acestei religii sa se roage.
Istoria Daibutsuden: de la construcția inițială la restaurări moderne
Odata ce pasim in Daibutsuden, ceea ce ne va atrage privirile va fi frumusetea frapanta a salii, construita in anul 758, cu cadru de lemn. Turistii care se arata uluiti de grandoarea acestei sali sunt de indata anuntati de ghid ca, initial, sala originala era mult mai mare decat cea pe care o pot vedea in prezent.
Situată în inima orașului Nara, fosta capitală a Japoniei în perioada Nara (710-794), Daibutsuden este un simbol al spiritualității budiste și al măiestriei arhitecturale japoneze.
Insa nu frumusetea acestei sali este cea pentru care turistii vin la templul Kon-do din Todai-ji, ci vizitatorii se asteapta sa vada uriasa statuie, realizata din bronz, a lui Buddha Vairocana, considerat zeitatea principala din Sutra Ghirlandelor de Flori. Cu o inaltime de 16 metri, aceasta statuie a fost, la acele vremuri, cea mai mare piesa turnata in bronz din lume, Antichitatea nemaicunoscand o capodopera de asemenea proportii.
Marele Buddha din Nara nu este, chiar si asa, rodul vreunei dorinte de a aduce un omagiu, ci este, mai degraba, rodul incercarii imparatului Shomu, care a trait in secolul al VIII-lea, de a intrece sau cel putin de a egala planurile arhitectonice ale imparatesei chineze Wu, care facea parte din dinastia Tang.
Imparateasca Wu realizase mai multe imagini budiste, care, la acele timpuri, nu puteau fi egalate oricum. In cele din urma, planul imparatului Shomu s-a concretizat, Ceremonia de Deschidere a Ochilor avand loc in anul 752. Acest ritual, destinat finalizarii lucrarilor la colosala statuie, a fost condus de calugarul indian Bodhisena, dar si alte mii de calugari.
Arhitectura templului și grandoarea statuii Marelui Buddha
Se pare ca templul Kon-do – Daibutsuden – a inceput sa fie construit abia dupa aceasta ceremonie grandioasa. Din nefericire, dupa cateva secole, sala originala a fost distrusa aproape in intregime, in anul 1180, din cauza unui incendiu de-a dreptul devastator.
Cu toate acestea, cinci ani mai tarziu, a fost reconstruita. Numai ca semnul dezastrului ce parea ca se ridicase de deasupra templului a cautat sa-si ia revansa secole mai tarziu, noua sala fiind si ea distrusa de un alt incendiu, izbucnit in timpul razboaielor civile din anul 1567.
In plus, capul statuii avea sa fie indepartat in anul 1610 din cauza distrugerilor de peste ani. In anul 1692, statuia Marelui Buddha din Nara a fost reparata. In acelasi timp, si sala se deteriorase, motiv pentru care s-a decis refacerea sa in anul 1709. In prezent, Todai-ji, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, ramane un loc fascinant si deopotriva misterios.
Statuia Marelui Buddha din Daibutsuden: un simbol al iluminării
Piesa centrală a sălii Daibutsuden este fără îndoială statuia colosală a Marelui Buddha (Daibutsu), una dintre cele mai mari reprezentări ale lui Buddha Vairocana din lume. Aceasta are o înălțime de 15 metri și cântărește aproximativ 500 de tone, fiind turnată din bronz și acoperită cu foițe subțiri de aur. Construcția statuii a fost inițiată în 743 de împăratul Shomu, care a dorit să promoveze budismul ca religie de stat.
Finalizată în 752, statuia a fost consacrată într-o ceremonie grandioasă, la care au participat preoți budiști din întreaga Asie. De-a lungul secolelor, Marele Buddha a fost restaurat de mai multe ori, iar astăzi rămâne una dintre cele mai venerate și impresionante relicve religioase din Japonia.