Delfinul
Delfinul

Delfinul este un mamifer care face parte din familia Delphinidae, din ordinul Cetaceea, este inrudid cu balenele si marsuinii, adaptat foarte bine la viata acvatica. Nu iese niciodata pe uscat, si nu este in stare sa se deplaseze intr-un alt mediu, decat in cel acvatic. Sunt creaturi acustice, acesta este simtul lor de baza, au un limbaj propriu de comunicare (complexitatea sunetelor emise este foarte mare). In libertate calatoresc cate 40 mile pe zi, pot inota intr-un loc dimineata, iar peste o ora sa fie la 25 mile distanta, hranindu-se sau socializand (in grupuri). Delfinii migreaza pe aceleasi rute de mii de ani.

Sunt vanati pentru carne si cu scopul de a fi vanduti (pe sume mari) parcurilor de distractii din intreaga lume. Exista 40 de specii de delfini marini si 17 genuri diferite.

Sunt cunoscute doua subspecii care apar in apele teritoriale romanesti ale Marii Negre: delfinul cu botul gros si delfinul comun.

Delfinul cu botul gros (afalinul)

Are lungimea corpului de 2,80-4,10 m, greutatea de pana la 400 kg, aripioara dorsala curbata in directia cozii, botul scurt, cu maxilarul inferior mai lung fata de cel superior, are 40-52 dinti ascutiti, tronconici pe fiecare maxilar. Pielea de culoare brun-cenusie spre negru si violacee pe spate, iar pe burta de culoare cenusie deschis spre alb, capul si botul de culoare inchisa, deasupra ochilor prezinta o pata rotunda cenusie, iar fruntea porneste de la mijlocul botului.

Delfinul cu botul gros traieste in grupuri, capabil sa faca salturi inalte afara din apa (in perioada imperecherii sau inaintea unei furtuni), poate inota cu o viteza de 30 km/ora, coboara la adancimi de 300 m si vede in apa pe o distanta de 2 m.

La maturitate (cand are 4 ani) se imperecheaza primavara, o data la doi ani, apoi perechea se separa. Dupa o perioada de gestatie de 10-12 luni, femela fata un singur pui (sub apa), puiul este alaptat de 2-4 ori pe zi, timp de cateva luni (cca. 16 luni), laptele fiind proiectat cu putere, direct in gura puiului. Puiul este foarte mare din primele zile de la nastere si este capabil sa inoate.

Se hraneste cu diferite specii de pesti (fiind un animal carnivor), se ajuta la capturarea prazii actionand in grupuri, si in caz de boala se sprijina intre ei (cel bolnav este ridicat la suprafata apei pentru a respira).

Mijlocul sau de orientare este emiterea de ultrasunete. Nu are simtul mirosului, are un simt tactil foarte sensibil (receptorii din piele), respira pe nari prin plamani, iar in timpul imersiunii (un timp de pana la 15 minute) isi poate reduce la jumatate ritmul cardiac, narile se inchid (datorita unor muschi speciali) pentru a impiedica intrarea apei. Cand sunt amenintati, dau niste semnale de avertizare, devin agresivi, isi deschid botul larg si dau cu putere din cap.

Citește și:  Specii de șopârle din Asia – Monitorul lui Dumeril (Varanus dumerilii)

Este ocrotit de lege, deci nu este o specie de vanat, si se intalneste (destul de rar) in zona Marii Negre. Denumirea stiintifica este Tursiops truncatus ponticus, genul Tursiops. Acestia se intalnesc des la malul Oceanul Pacific (zone cu climat moderat nordic), Marea Rosie, Oceanului Atlantic, si Oceanul Indian.

Delfinul comun

Acest mamifer (comparativ cu delfinul cu botul gros) are corpul suplu, hidrodinamic, lung de 1,80-2,60 m, o greutate de pana la 75 kg, o forma mai eleganta datorita proportiilor. Botul ca un cozoroc, mandibula depaseste maxila, fruntea turtita (in partea anterioara), maxilarele au fiecare cate 40-50 dinti tronconici si ascutiti, inotatoarea dorsala are numai extremitatea posterioara recurbata in directia cozii.

Culoarea pielii pe spate este brun-negricioasa cu reflexii verzui, pe burta este alb-argintie, lateral cu dungi alb-galbui sau cenusii (in lungul corpului).

Este sociabil, traieste in grupuri de marimi diferite (10-100 indivizi), face salturi mari afara din apa, poate fi auzit de la departare, inoata cu o viteza de 40 km/ora (este unul dintre cele mai rapide cetacee). Marimea grupului variaza in functie de sezon. Este un mamifer carnivor, se hraneste cu cefalopode, crustacee, pesti, moluste bentonice si alte organisme. In apele Marii Negre delfinii vaneaza: bancuri de stavrizi, sprot, chefal, macrou, hamsii si sardele (actionand in grup).

La maturitate (la varsta de 10 ani), toamna, se imprecheaza (o data la 2 ani), si dupa o perioada de gestatie de 10-11 luni, femela fata un pui (foarte rar doi), il alapteaza timp de 16 luni.

Delfinul traieste 20-22 de ani, nu se vaneaza (fiind ocrotit de lege), este numit si delfin pontic. Denumirea stiintifica este Delphinus delphis ponticus, genul Dephinus. Traieste de-a lungul coastei, preferand ape cu adancimi medii si temperaturi de 10º-20ºC Este un cetaceu specific pentru zona Marii Negre, prezent tot timpul anului in apele teritoriale romanesti (iarna, migreaza in partea de sud).

Poluarea sonica, cantitatile mari de deseuri industriale si menajere, turismul si braconajul au efecte negative asupra zonelor populate cu delfini, astfel s-a constatat o scadere mare a numarului lor in Marea Neagra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.