Delfinul dungat este o specie care inoata in apele temperate si tropicale din intreaga lume, in oceanele si marile calde adiacente lor. Cele mai multe exemplare au fost observate in largul coastei Japoniei, Hawaii, Insulele Solomon si Noua Guinee, deci in Oceanul Pacific. In Oceanul Atlantic apar mai ales la limita nordica, iar in Oceanul Indian spre largul costei Africii de Sud si Mozambic.

Delfinul dungat poate inota pana la adancimi de 200 m pentru a-si cauta hrana preferata formata din pesti si calmari. Nu este deranjat deloc de variatiile de temperatura ale apei la adancimi diferite. Hrana sa consta din pesti, cefalopode, crustacee, carcatite, krill pe care ii vaneaza cu botul sau lung si maxilarele dotate cu 40-55 perechi de dinti ascutiti. Dusmanii sai cei mai mari sunt balenele ucigase si rechinii.

Are lungimea corpului de 1,8-2,5 m si greutatea de 110-165 kg. Impresioneaza prin coloritul sau deosebit in nuante negre si cenusii care alcatuiesc un desen interesant pe partile leterale ale corpului si pe spate, de la care ii vine si denumirea de delfinul dungat. Partea ventrala a corpului este deschisa in nuante rozalii. Inotatoarea dorsala este de culoare inchisa, mare si in forma de secera, aripioarele pectorale sunt alungite si putin indoite, iar inotatoarea codala este intr-o nuanta mai deschisa si orizontala ca la toate speciile de cetacee.

Citește și:  Antilopa saiga (Saiga tatarica), un mamifer greoi și îndesat

Delfinul-dungat-Stenella-coeruleoalbaAcesti delfini sunt foarte sociabili, sar la inaltimi mari deasupra apei, fac acrobatii si rasuciri in aer. Inoata in grupuri numeroase care variaza intre 50-500 de exemplare, sarind la suprafata apei, intrecandu-se intre ei si fluierand caracteristic pentru a comunica unul cu altul.

In perioada de reproducere femelele si masculii inoata unul langa altul. La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 13 luni si naste un pui o data la trei ani. La nastere puiul are lungimea corpului de 1 m si este alaptat timp de un an si 4 luni de mama. Femelele ajung la maturitatea sexuala la varsta de 6-7 ani sau 9-10 ani, iar masculii la 5-6 ani respectiv 8-9 ani in functie de zona in care traiesc. Conform specialistilor delfinii dungati din Marea Mediterana ajung la maturitate mai devreme, iar cei din Oceanul Pacific mai tarziu.

Delfinul dungat are denumirea stiintifica de Stenella coeruleoalba, face parte din ordinul Cetacea, familia Delphinidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus, desi numarul de exemplare a scazut foarte mult in anii ’90 datorita infectiei cu virusul morbilli din Marea Mediterana. Speranta de viata la delfinul dungat este de 40 de ani, in cazuri exceptionale si la 57 de ani.

Video – Delfinul dungat (Stenella coeruleoalba):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.