Atacama este un deșert de coastă, din America de Sud, format datorită curenților marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Deșertul Atacama este cel mai arid deșert, din lume, precipitațiile fiind de 1,8 mm la 10 ani. El se află situat pe coasta de nord vest sudamericană în nordul statului Chile limitat la vest de coasta Pacificului, la nord de Peru și la est de Bolivia și Argentina.

Desertul Atacama1

Deșertul Atacama se poate spune ca este izolat de ploi de către paravanul înalt al Cordilierilor fiind expus vânturilor uscate. În apropiere de coasta Pacificului este împiedicată formarea norilor de curentul rece Humboldt, astfel că regiunea este izolată din toate părțile, și în plus, ea fiind traversată de tropicul capricornului. Apa rece a Pacificului determină aici frecvent formarea ceții și o temperaturile mai scăzută în apropiere de coastă. Prin fenomenul climatic denumit „El Nino” au loc averse intense de ploaie la intervale de 6 – 10 ani, care duce pentru un timp scurt la o înflorire a deșertului. Vârsta deșertului este apreciată la 15 milioane de ani, cantitatea anuală de precipitații fiind față de Death-Valley (Valea Morții) SUA mai redusă într-un raport de 1 / 50. Diferențele de temperatură din regiune sunt mari oscilând între zi +30°C și noapte -15 °C.

Anumite regiuni din Atacama, aflate la o altitudine medie de 3.000 de metri, solul a fost comparat cu cel de pe Marte si,datorită aspectului său a fost folosit ca locație de filmare pentru scenele de pe Marte, mai ales în serialul de televiziune Space Odyssey: Voyage to the Planets .

Citește și:  Catedrala Exeter din Anglia: Obiective turistice Anglia - Exeter

Desertul Atacama11

În 2003, o echipa de cercetători a publicat un raport în revista de știință cu denumirea „Marte-ca Solurile din deșertul Atacama, Chile, și limita chimică a vieții microbiene”, în care au dubluri testele utilizate de către Viking 1 și Viking 2 pe Marte pentru detectarea formelor de viață, și au fost în imposibilitatea de a detecta orice semne în solul deșertuuil Atacama. Regiunea este unica pe Pamant, in acest sens, si este folosit de NASA pentru testarea aparatelor si instrumentelor pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Cu 6.891 de metri altitudine, Ojos Del Salado este cel mai înalt vulcan de pe planetă, și al doilea munte, ca înălțime, din America , dupa Aconcagua – 6962 de metri..Este granița naturală între Chile și Argentina, în Munţii Anzi din Los Gama şi este înconjurat de lagune cu apă sărată și munți vulcanici de peste 6.000 de metri.

Prima ascensiune a fost făcută în 1937 de către Alfred Jan Szczepański și Wojsznis Justyn , membri ai unei expediții poloneze.

Desertul Atacama111

Recordul mondial de vârstă este deținut de Crina Coco Popescu care la 28 decembrie 2008 a devenit, la 13 ani și 25 de zile, cea mai tânără alpinistă din lume pe Ojos del Salado, într-o expediție organizată de Clubul Sportiv Montan Altitudine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.