Dinozaurul Afrovenator face parte din grupul Tetanurae – care erau in esenta mari carnivori bipezi, ce au trait in era Mezozoica, in perioada Cretacicului superior, cu aproximativ 135-125 de milioane de ani in urma. Spre deosebire de aceasta specie, o parte din reprezentantii acestui grup au apartinut perioadei Jurasicului.
Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Niger, in Africa, in anul 1993. Pe baza unui schelet aproape complet – ce cuprindea craniul fara partea maxilarului, oasele membrelor anterioare si posterioare, ale bazinului, o parte din coloana vertebrala si parti ale gatului si trunchiului – paleontologii Jeffrey Wilson, Dutheil Didier, Paul Sereno, Hans D. Sues si Hans Larsson i-au facut o descriere amanuntita in anul 1994 si i-au dat denumirea stiintifica de Afrovenator abakensis. Numele de Afrovenator inseamna ,,Vanator din Africa”.
Pe baza acestui schelet s-a estimat si lungimea unui Afrovenator adult ca fiind de aproximativ 9 m, iar inaltimea de 2,3 m. Craniul sau masura 1 m lungime, iar maxilarele erau inzestrate cu dinti ascutiti, curabati, de marimi diferite, care erau inlocuiti imediat daca se rupeau sau cadeau, prin altii noi ce cresteau in acelasi loc. Cei mai lungi dinti masurau aproximativ 5 cm.
Membrele anterioare erau mici dar puternice, aveau degete lungi terminate cu gheare tari, curbate si ascutite. Fata de acestea membrele posterioare pareau imense, erau lungi si musculoase, labele robuste aveau cate trei degete foarte mari, orientate inainte si al patrulea exagerat de mic, indreptat inapoi.
Toate degetele erau prevazute cu gheare late si ascutite, lungi de 5 cm fiecare, care ii serveau sa sfasie ca o secera atunci cand se hranea cu animale moarte sau se apara de dinozauri pradatori. Tinand cont de dimensiunea corpului mersul acestui dinozaur era biped, iar coada lunga il ajuta in mentinerea echilibrului.
Ca orice vanator iscusit, isi ataca prada prin surprindere, sarea asupra ei cu ghearele ascutite si in acelasi timp musca rapid, reusind sa rupa bucati mari de carne din corpul victimei si sa-i produca rani mortale. Toate componentele scheletului si structura lor ilustreaza capacitatea acestui dinozaur de a alerga destul de repede, cu viteze impresionante.
Dinozaurul Afrovenator face parte din ordinul Saurischia, familia Megalosauridae.