Carnotaurusul era un dinozaur carnivor care a apartinut grupului Therapoda alcatuit in esenta din mari pradatori terestri. Acest animal preistoric a trait in era Mezozoica, in Cretacicul mediu, cu aproximativ 71-65 milioane de ani in urma si este cunoscut sub denumirea de ,,Mancatorul de carne”.

Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina, in anul 1985, de catre paleontologul Jose Fernando Bonaparte.

Particularitatea acestei specii (numita stiintific Carnotaurus sastrei) consta in faptul ca avea pe cap doua coarne asemanatoare celor care apar la tauri, pozitionate deasupra ochilor. De asemenea, o alta caracteristica a dinozaurului Carnotaurus era faptul ca avea corpul acoperit cu piele groasa, aspra si solzi ososi, cu aspect de crocodil. S-a estimat lungimea acestui dinozaur ca fiind de 8 m, inaltimea de 3 m si greutatea corporala in jur de 2 tone.

Dinozaurul Carnotaurus

Craniul era imens, dar avea spatii goale pe parti pentru a-i reduce greutatea. Ochii erau mici, botul masiv, iar narile mari indica faptul ca dinozaurul avea simtul olfactiv dezvoltat. Maxilarul inferior era prevazut cu numerosi dinti ascutiti si curbati, caracteristici carnivorelor. Faptul ca muschii maxilarelor erau puternici, forta de a musca, mesteca si inghiti bucati mari de carne era impresionanta.

Citește și:  Frunzărița galbenă (Hippolais icterina), pasăre cântătoare din țara noastră

Membrele superioare erau extrem de scurte, subtiri, ghearele erau mici si aproape inutile pentru acest animal. Membrele posterioare erau foarte lungi si robuste, aveau coapsele musculoase, cu degete puternice si gheare groase. Mersul acestui dinozaur era biped, isi tinea capul sus ridicat, sustinut de gatul gros si puternic si isi echilibra corpul cu ajutorul cozii – care era mereu purtata deasupra solului si miscata de la stanga la dreapta si invers.

Aceste animale preistorice traiau in regiuni de campie, in apropierea apelor, unde erau zonele lor preferate pentru vanatoare, deoarece animalele erbivore se adunau deseori sa bea apa.

Dinozaurul Carnotaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Abelisauridae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.