In Tanzania in partea de sud a Africii s-a descoperit un schelet partial al dinozaurului Elaphrosaurus care nu avea craniu – fapt ce a determinat sa nu se poata stabili daca acest animal avea botul prevazut sau nu cu dinti.

In anul 1920, pe baza studiilor facute asupra fosilelor, palontologul german Werner Janensch a descris aceasta specie si a numit-o Elaphrosaurus bembergi. Scheletul partial al dinozaurului Elaphrosaurus este expus la Muzeul de Istorie Naturala din Berlin. Se banuieste ca a trait in era Mezozoica, in Jurasicul superior, cu aproximativ 154-151 de milioane de ani in urma. Era un dinozaur pradator care popula campiile aride de pe teritoriul jurasic al Africii, unde vana animale de dimensiuni mici.

Elaphrosaurusul era un vanator foarte agil si rapid, un alergator excelent dupa cum indica lungimea oaselor ce formau membrele posterioare. Se deplasa biped, avea membrele din spate lungi cu insertii musculare puternice, terminate cu degete robuste si gheare ascutite. Membrele anterioare erau slab dezvoltate si relativ scurte, aveau degete subtiri si gheare mici, ascutite si curbate, cu rol de apucare a prazii.

Citește și:  Țestoase preistorice, vezi ce specii au trăit

Dinozaurul Elaphrosaurus

Coada lunga, subtire si foarte flexibila avea rol in echilibrarea corpului si in schimbarea rapida a directiei in timp ce dinozaurul rula pe cele doua picioare, prin miscare ei dintr-o parte in alta. Gatul era alcatuit din vertebre inguste, iar zona toracica era mult aplatizata. Se banuieste ca avea abilitatea si capacitatea de a ractiona foarte rapid, simtul vizual foarte dezvoltat si mirosul fin. Cercetatorii au estimat lungimea unui Elaphorosaurus adult la aproximativ 4-5 m si greutatea la 210 kg.

Strategia de atac a acestor dinozauri era in haita spre a avea succes si in cazul in care victima era un dinozaur erbivor de talie mare. Dupa ce omorau prada, deseori se incaierau intre ei, fiecare cu gandul de a lua cele mai bune bucati din ea.

Dinozaurul Elaphrosaurus face parte din ordinul Saurischia, subordinul Theropoda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.