Cu aproximativ 80 de milioane de ani in urma, in era Mezozoica, in Cretacicul superior a trait dinozaurul Elmisaurus – un carnivor de 2,5 m lungime si 20-50 kg. Acest animal preistoric vana animale mici si insecte in zonele desertice de pe teritoriul unde azi se gaseste Asia.

Desi era un pradator lacom, membrele sale anterioare foarte subtiri si slab dezvoltate, terminate cu degete subtiri si gheare firave arata ca nu aveau conformatia necesara sa poata vana si animale de dimensiuni mai mari. Membrele posterioare erau foarte lungi, musculoase, prevazute cu degete lungi si gheare ascutite si curbate, iar faptul ca tibia era de trei ori mai mare decat coapsa demonstreaza faptul ca era un alergator excelent.

Ca aspect general Elmisaurusul avea corpul alungit si subtire, gatul lung si flexibil, coada lunga cu aspect de bici. Se banuieste ca acest animal avea capacitatea de a reactiona foarte rapid, de a depista prada foarte usor de la distante considerabile si de a vana foarte usor si in amurg.

Citește și:  Placodus, reptilă marină din Triasicul inferior descrisă de paleontologul Louis Agassiz

Dinozaurul Elmisaurus

Avea vederea foarte buna si mirosul foarte fin, botul lung era prevazut cu dinti ascutiti, mici si subtiri, care reuseau sa rontaie cu usurinta prada de dimensiuni mici. Cand isi urmarea victima, avea capacitatea de alerga cu pasi mari si de a-si echilibra corpul si de a-si schimba brusc directia cu ajutorul cozii flexibile, pe care o misca dintr-o parte in alta.

Ramasitele fosile ale dinozaurului Elmisaurus (cateva fosile de la membrelor anterioare si posterioare) au fost descoperite in Mongolia in anul 1981, iar pe baza lor paleontologul Halszka Osmolska a descris aceasta specie si a numit-o Elmisaurus rarus.

Dinozaurul Elmisaurus face parte din ordinul Saurischia, familia Caenagnathidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.